De autonome autist: het heft in eigen handen

Autisme: een onderwerp waar veel over gezegd, geschreven en gedaan wordt door niet-autisten. Decennialang zijn de voornaamste stemmen in de discussies en informatieverspreiding rond deze specturmstoornis geleid door mensen die geen directe ervaring hebben met autisme. Dat terwijl autisten dat prima zelf kunnen, aldus belangengroepen en activisten. Onder het mom van niets over ons zonder ons ga ik – Marijn Helms, autistisch journalist – in gesprek met autistische personen die zich uitspreken over de diverse, vaak verkeerd neergezette spectrumstoornis. In een drieluik van artikelen duik ik dit onderwerp in.

Of dit nou via social media, literatuur of een stichting is: wat motiveert deze autonome autisten? Als kers op de taart kijk ik ook naar mijzelf, naar mijn reis naar de diagnose (die tweeëntwintig jaar en meer dan zes psychologen kostte) en de tijd daarna. Ondersteund door zelfgemaakte illustraties vertel ik over mijn innerlijke tweestrijd van aan de ene kant trots willen zijn en aan de andere kant gefrustreerd zijn door mijn beperkingen.

In een ander artikel ga ik in gesprek met Erik Jan Harmens, de auteur van onder andere het boek Pauwl, waarin het hoofdpersonage net zoals zijn schrijver autistisch is. Ook spreek ik met de autistische schrijver Judith Visser, van Zondagskind en Zondagsleven. Hoe en waarom schreven deze autistische auteurs hun boeken en wat vinden zij van de representatie van autisme?

Het gesprek dat ik aanging met drie autistische influencers kan je hier lezen op OneWorld. De andere twee delen van dit drieluik aan artikelen zijn nog in afwachting van publicatie.

Geef een reactie