Onvrede in de fitnessbranche: moet personal trainer een beschermd beroep worden?

Personal trainer is een vrij beroep in Nederland. Je hebt geen diploma nodig om in het werkveld aan de slag te gaan. Consumenten kunnen hierdoor in ongewenste situaties met onbekwame personal trainers terechtkomen. Brancheleden vragen om verandering, maar om daarvoor te kunnen zorgen, moeten de overheid, consumenten en brancheleden zelf in actie komen.

“Als fysiotherapeut mag je niet zomaar aan de slag met klanten en als huisarts ook niet, dus waarom zou je dat als personal trainer wel mogen?”, vraagt Kelby Jongen van sportopleider Sport & People zich af. De operations director pleit al jaren voor strengere toelatingseisen tot het beroep.

Ook directeur Patrick Rijnbeek van brancheorganisatie NL Actief vindt het onwenselijk dat personal trainer een vrij beroep is: “Iedereen die wil kan met personal trainer op z’n rug gaan lopen zonder dat die een opleiding heeft gevolgd.”

Tot op heden is er geen gehoor gegeven aan de geluiden van spelers in de branche. Met het artikel Onvrede in de fitnessbranche: moet personal trainer een beschermd beroep worden? wordt daar verandering in gebracht. Consumenten Sabine* en Miranda* spreken over hun ongewenste ervaringen met onbekwame personal trainers en onder andere brancheleden Kelby Jongen en Patrick Rijnbeek geven aan wat er moet gebeuren om de branche te verbeteren.

Ben je benieuwd geworden naar het verhaal? Lees het gehele artikel dan op deze website.

*Schuilnamen

Geef een reactie