De Slag om de Geschiedenis: het Hollandse perspectief in het geschiedenisonderwijs

De geschiedenis van Nederland wordt verteld door de overwinnaars. Terwijl Rembrandt begint met het schilderen van de Nachtwacht lopen er plunderaars, roversbendes en wolven door dorpjes in de Achterhoek. Nederland heeft niet één grote geschiedenis maar vele verhalen die de geschiedenis van Nederland vormen.

Volgens de geschiedenisboeken is de Achterhoek tijdens de Tachtigjarige Oorlog bevrijd door de Hollanders. De Spaanse bezetter is verdreven en zo vielen Groenlo en de hele omgeving onder Hollands bewind. Je kan het bevrijden noemen, maar dat is niet hoe het door de Achterhoekers werd ervaren: Groenlo is bezet door de Hollanders.

Veruit de meeste mensen waren er Katholiek en vielen liever onder Spaans bewind dan onder de Protestante Hollanders. Het verhaal Groenlo staat niet op zichzelf, dit speelde ook in delen van Twente, Brabant en Limburg.

Er moet in het onderwijs veel meer aandacht besteed worden aan regionale geschiedenis om zo het grote verhaal te vertellen.

Historicus Maarten van Rossem

De Slag om de Geschiedenis – de podcast
In mijn audiodocumentaire wil ik erachter komen waarom er op middelbare scholen niks wordt verteld over de geschiedenis van het oosten. Ik reis af naar Groenlo, bel met Maarten van Rossem, praat met docenten en vind uiteindelijk de almachtige instantie. Wie bepaalt er wat er in de geschiedenisboeken komt te staan? Waarom wordt de geschiedenis van Nederland vanuit de provincies Holland vertelt? Dat is de slag om geschiedenis.

Trailer van De Slag om de Geschiedenis

Om te kijken hoe het is gesteld met de kennis van Amsterdammers over de geschiedenis van Oost-Nederland ben ik naar de hoofdstad afgereisd en heb ik echte Amsterdammers getest op hun kennis. 

Geef een reactie