Alle kleine beestjes helpen

Ongewervelden: dieren zonder ruggengraat. Het ontbreken van een wervelkolom is typerend voor een heleboel beestjes. Toch vormen ze samen de ruggengraat van ons ecosysteem.

Insecten vervullen belangrijke rollen in ons ecosysteem. In 2018 werd bekend dat het aantal insecten in Nederland dramatisch afneemt. In opdracht van Natuurmonumenten is er onderzoek gedaan door wetenschappers van de Radboud Universiteit en Stichting Kenniscentrum Insecten (EIS) om insectentrends in Nederland te onderzoeken. Conclusie van de wetenschappers: in de afgelopen 27 jaar is ongeveer twee derde van het aantal individuen van de onderzochte insectengroepen verdwenen.

Dat insecten belangrijk zijn voor bestuiving, weten veel mensen inmiddels wel. Maar niet alleen de bestuivende insecten hebben het zwaar: ook niet-zeldzame soorten en andere dieren lijden onder de afname van insecten. Er zijn zoveel beestjes, die elk een eigen belangrijke bijdrage leveren aan onze natuur. Wat dragen al deze verschillende beestjes eigenlijk bij aan ons ecosysteem en wat kunnen wij zelf doen of laten om het op te nemen voor de kleine beestjes?

Op Alle kleine beestjes helpen vertellen experts over de verschillende rollen die ongewervelden vervullen in onze natuur, aangevuld door verhalen van bijzondere personen met een groot hart voor beestjes.

Eén afzonderlijke soort kunnen we best missen, maar alle soorten samen vormen het totaal.

Grauwe schildwants houdt de boel in de gaten – eigen foto

 

Schildwants in de tuin – eigen foto

 

Vlieg op viooltje – eigen foto

Geef een reactie