Bloedstollend: tromboseslachtoffers door de anticonceptiepil

 

Duizenden vrouwen in Nederland slikken versies van de anticonceptiepil die al jarenlang ter discussie staan vanwege hun hoge risico op trombose. De pillen worden niet van de markt gehaald, terwijl ze volgens sommige deskundigen geen enkel voordeel hebben ten opzichte van de oudere pillen. Ze zijn alleen veel gevaarlijker. Ieder jaar vallen er tromboseslachtoffers door deze pillen, waarvan enkele fatale. Waarom worden ze dan toch op de markt gehouden?

“De wereld draait door, maar ik sta stil”, zegt de 22-jarige Noa Smolenaars. Vorig jaar kreeg ze een longembolie door de anticonceptiepil. Sindsdien staat haar leven op de kop en probeert ze zelfstandig te revalideren. “Ik had vrij weinig kennis over de pil. Het enige wat ik wist, was dat je er zwaarder van kunt worden.” Sinds haar longembolie vraagt ze zich af of ze er zelf verantwoordelijk voor is. Had ze kunnen en moeten weten dat ze door haar anticonceptiepil risico liep op een gevaarlijke bloedklonter?

Noa is niet de enige. Eind februari 2020 liet Bijwerkingencentrum Lareb weten dat er tussen 1988 en 2019 in totaal 622 bijwerkingen bij alle leeftijden door alle generaties anticonceptiepillen zijn gemeld, waaronder 48 overlijdens. In tien gevallen was het fatale slachtoffer jonger dan twintig jaar.

In verhouding zijn er meer overlijdens gemeld bij de Marvelon, Diane-35 en Yasmin pillen. Agnes Kant, directrice van Lareb: “Je kunt geen conclusies verbinden aan de meldingen over hoe vaak het voorkomt, maar het geeft wel aan dat het in de praktijk gebeurt.”

Het totale aantal tromboseslachtoffers in Nederland is echter hoger dan de 622 die nu gemeld zijn bij Lareb. Het tromboserisico van de generaties pillen ligt volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen namelijk tussen de 5 en 12 op de 10.000 vrouwen.

Op deze website kun je lezen waarom de gevaarlijke anticonceptiepillen nog altijd op de markt worden gehouden; hoe het is om jouw dochter te verliezen aan trombose door de pil; hoeveel risico jij loopt op trombose met jouw anticonceptiemiddel en wat voor impact trombose op jouw leven kan hebben.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply