The Road To Tokyo #2021 – Paralympiërs zetten dromen niet opzij

De route naar de Paralympische Spelen in Tokio was voor veel sporters al helemaal uitgestippeld. Maar toen brak het coronavirus uit, waardoor het evenement met een jaar werd uitgesteld. Waar sommigen het toch al zwaar hadden doordat ze met sportbonden in de clinch lagen over nieuwe regels, bezorgde het uitstel anderen motivatieproblemen,  financiële zorgen en vrees voor gezondheidsklachten. Daar komt nog bij dat het door het onvoorspelbare verloop van het virus nog onzeker is of het toernooi in 2021 door mag gaan. De route naar Tokio gaat daarmee over een lange hobbelige weg, die voorlopig geen uitzicht biedt op het eindstation.

 

Waar veel andere paralympiërs wegens het coronavirus rond maart pas begonnen te twijfelen of ze wel aan de Paralympische Spelen konden deelnemen, wacht handbikester Laura de Vaan al langer in spanning af. De topsportster uit Den Bosch mag wegens veranderde regelgeving namelijk al een jaar lang niet meer meedoen aan internationale wedstrijden. Toch hoopt De Vaan nog altijd dat ze in Tokio aan de start mag verschijnen. Ze traint daarom gewoon door en gaat, met onder andere hulp van een jurist, de strijd aan om alsnog dispensatie te verkrijgen. Met het uitstel van de Spelen heeft ze langer de tijd om dat voor elkaar te krijgen en daarom geeft ze zich voorlopig nog niet gewonnen.

Het Internationale Paralympisch Comité (IPC) voerde in 2015 de zogenaamde ‘Athletic Classification Code’ in. Classificatie wordt in de paralympische sporttak gedaan om te bepalen welke handicaps zijn toegestaan om deel te nemen en in welke klasses sporters uitkomen. Vanaf 1 januari 2018 mag je volgens de code van het IPC alleen nog mee doen als je een van de tien aangewezen beperkingen hebt. De handicap van De Vaan, complex regionaal pijnsyndroom, kwam niet langer in het rijtje voor. Doordat de internationale wielerbond de code te laat toepaste, kreeg De Vaan pas afgelopen zomer te horen dat ze geen internationale wedstrijden mocht spelen. Daarmee kon voor haar ook een streep worden gezet door de Paralympische Spelen. Bekijk in de videoreportage op mijn website hoe De Vaan hoopt op dispensatie, omgaat met onzekerheid en blijft dromen van Tokio.

Op de website valt ook te lezen hoe andere paralympiërs omgaan met alle twijfels rond het uitstel van het toernooi in Azië. Het coronavirus gooide, net als bij vele andere sportevenementen, roet in het eten. Het sportevenement werd daardoor uitgesteld naar de zomer van 2021. Het is, omdat niemand weet hoe de wereld er met het verloop van het coronavirus volgend jaar uitziet, nog maar de vraag of en in welke vorm de Spelen door zullen gaan. De sporters worstelen ondertussen met financiële vraagstukken, motivatieproblemen en vrees voor gezondheidsklachten. Maar ze tonen ook vechtlust, zijn positief ingesteld en zetten hun dromen voorlopig nog niet opzij.

#TheRoadToTokyo2021

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply