Amateurvoetbal op de zondag ten dode opgeschreven

Het zondagvoetbal verdwijnt. Velden staan leeg, kantines zijn dicht of draaien amper omzet en publieke belangstelling is er nauwelijks. Terwijl het aantal mannelijke seniorenteams op de zondag landelijk daalt, stijgt het aantal zaterdagteams explosief. Ook in de regio van De Stentor, waar delen van Gelderland, Overijssel, Flevoland en Drenthe onder vallen, is er een duidelijke desinteresse voor de zondag te zien. Clubs stappen over naar de zaterdag. Heeft een overstap naar de zaterdag negatieve gevolgen op sportief en financieel gebied of is de overstap een verademing voor de betrokken clubs?

Bij steeds meer clubs is het veld leeg op de zondag.

De daling van het aantal zondagteams komt niet uit de lucht vallen. Cijfers van de KNVB geven aan dat dit al jaren speelt. Tussen nu en twintig jaar geleden is menig club overgestapt van de zondag naar de zaterdag. In 2002 stapte bijvoorbeeld Zwolsche Boys al over en er volgden in de voorbije jaren meerderde clubs. Komend seizoen start ook VV Gorssel op de zaterdag en stopt Be Quick Zutphen met het zondagteam.

In de productie ‘Zondagvoetbal ten dode opgeschreven’ voor dagblad De Stentor kijk ik naar de overgestapte clubs, clubs die twijfelen, clubs die op het nippertje niet zijn overgestapt en clubs die gaan overstappen uit de regio. Het gebied waar De Stentor zich op richt valt onder de districten Noord en Oost. Om alles te weten te komen over het verdwijnen van het zondagvoetbal praat ik met deskundigen, clubmensen, spelers en supporters.  Een onderwerp waar weinig over bekend was, krijgt nu een gezicht. Gaat er een stukje cultuur verloren op de zondag of vinden de clubs het prima zo?

Benieuwd? De productie is tijdelijk te vinden op https://detoekomstvanhetzondagvoetbal.wordpress.com/. Rond half september verschijnt de productie in De Stentor en is het te lezen op de website.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply