Erkenning voor Nederlandse Gebarentaal, maar erg toegankelijk zijn we nog niet

We konden er afgelopen jaar niet omheen. Nederlandse Gebarentaal stond prominent in de aandacht. In oktober 2020 werd de Wet erkenning Nederlandse Gebarentaal eindelijk aangenomen en is Nederlandse Gebarentaal een erkende taal in Nederland. Tenminste, vanaf 1 juli 2021, want dan gaat de wet pas daadwerkelijk in. Een grote stap in de goede richting voor doven, slechthorenden en gebarentaligen zou je denken, maar we zijn er nog niet.

Bij de conventie van Milaan in 1880 werd besloten dat gebarentaal in het onderwijs aan dove kinderen verboden moest worden. Gesproken talen werden als ‘superieur’ gezien. Er werd gedacht dat gebaren slecht zou zijn voor de taalontwikkeling van doven en dat het simultaan gebruik van gesproken taal en gebarentaal verwarrend zou zijn voor kinderen. Het gebruik van gebaren werd ontmoedigd. Onderling bleven doven wel met elkaar gebaren, waardoor de verschillende gebarentalen bleven bestaan. Honderd jaar lang bleef dit verbod in stand.

Gebarentolk Irma Sluis stal in maart 2020 de harten van horende Nederlanders tijdens de persconferenties omtrent de coronacrisis. Het gebaar voor ‘hamsteren’ ging viral. Hierdoor kwam er eindelijk wat beweging in het gevecht voor erkenning van Nederlandse Gebarentaal. Verschillende belangenorganisaties zoals het Nederlands Gebarencentum en Dovenschap, streden al jaren voor deze erkenning, maar de wet erkenning Nederlandse Gebarentaal werd eindelijk aangenomen.

Toch hebben doven en slechthorenden nog steeds met veel vooroordelen en discriminatie te maken. Communicatie komt met de horende wereld vaak moeilijk tot stand en ook Nederland zelf is niet altijd even toegankelijk voor mensen die niet kunnen horen. In mijn productie ga ik met verschillende doven en slechthorenden in gesprek over de obstakels die zij in het dagelijks leven tegenkomen. Daarnaast spreek ik met een oud-leerling en haar oud-docent over hun tijd op het Doveninstituut in Sint-Michielsgestel. Ook breng ik de geschiedenis van Nederlandse Gebarentaal in kaart en deel ik een aantal mooie documentaires waarvan je veel over de dovengemeenschap kan leren.

Benieuwd geworden naar de volledige productie? Klik dan op onderstaande link! https://mooigebaarmaarserieuzetaal.wordpress.com/

 

Geef een reactie