Je ontkomt er niet meer aan. Je wordt in de gaten gehouden, jij en ik. Iedereen om ons heen. Privacy is een utopie. Iets van lang, lang geleden. Toen de gulden nog een carolus was. Het is een donkere gedachte, en natuurlijk nogal overtrokken. Maar toch, die o zo belangrijke privacydiscussie neemt in volume af. En dat in een tijd waarin het gebrek aan privacy lijkt toe te nemen. Dat is raar.

De privacydiscussie is niet nieuw. Sinds de Volkstelling van 1971 is privacy onderdeel van het publiek debat. Sterker: het heeft deels bepaald hoe we nu denken over privacy en meer nog,  het was de opmaat naar de eerste privacywetgeving. Waar in 1971 privacy als deken van bewustzijn over Nederland trok, blijkt die anno 2017 uit te blijven. Althans, als je de diverse stichtingen, actiegroepen en burgerrechtenbeweging niet meerekent. Ze zijn er, natuurlijk, vaak divers in inhoud maar allen klein in omvang. 

Wie twijfelt waarom de privacydiscussie anno nu gevoerd moet worden, kan een oor te luister leggen bij professor Ronald Leenes, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Hij omschrijft de schrijnende situatie in Stratumseind, Eindhovens populairste uitgaansstraat, als volgt:  “Eerst tellen ze wie de straat in en uit gaat. Met driedimensionale microfoons horen ze niet alleen geluid, maar weten ze ook waar het vandaan komt. Providers, waaronder Vodafone, verstrekken informatie waar mensen vandaan komen. Niet individueel, maar bijvoorbeeld tien mensen uit Uden. Ook tweets worden real time gecontroleerd. Het is dus mogelijk om individuen te volgen.”

In het eerste verhaal van deze productie wordt de privacydiscussie van 1971 en die van nu in perspectief geplaatst.

Tekst gaat verder onder video

Meer veiligheid, dus minder privacy

Wie de gemiddelde beleidsmaker moet geloven zal al snel horen dat het creëren van meer veiligheid, juist in deze tijd van terrorisme, altijd ten koste gaat van privacy. In eerste instantie niet eens een gekke gedachte. Ware het niet dat de werkelijkheid anders is, en belangrijker nog, de mensen er ook niet op zitten te wachten. Juist nu niet.

In het tweede verhaal van deze productie, in videovorm, wordt de privacydiscussie bekeken vanuit het terrorisme-kader.

Zwolle: Smart City of privacy hel?

Zwolle heeft vorig jaar de prijs gewonnen voor meest innovatieve binnenstand, onder andere vanwege het gebruik van smart data. De gemeente onderzoekt nu of het WiFi-tracking kan inzetten om de loopstromen in de stad te ontdekken. Ofwel: de gemeente gaat onze telefoons volgen, ons dus.  En daar wringt alweer die privacy-schoen.

In het derde verhaal van deze productie, in videovorm, wordt de privacydiscussie bekeken vanuit het technologie-kader.

Project beschikbaar op aanvraag.