Flevoland telt sinds begin 2017 in totaal 27 kringloopwinkels. Hergebruik lijkt hot, maar blijft dat ook zo? Hoe kan een kringloopwinkel zich blijven onderscheiden als de burger meer te besteden heeft?
In deze reportage bezoekt reporter Rick Scholing vijf kringloopwinkels in Flevoland. Deze winkels zijn gelegen in Zeewolde, Almere, Emmeloord, Lelystad en Biddinghuizen. Iedere kringloopwinkel heeft naast de standaard taak, het verkopen van tweedehands spullen, een eigen concept ontwikkeld. Deze concepten dragen op een eigen manier bij aan maatschappelijke discussies over de zorg, immigratie, het milieu en (het geven aan) goede doelen.
“Als ik met mijn spullen een ander kan helpen, en er zelf ook nog wat aan heb, dan is dat toch eerlijk?”
Meer dan een kringloopwinkel
De eigenaren van kringloopwinkels leggen ieder uit hoe hun (unieke) concept precies werkt en wat hier tot nu toe het resultaat van is. Daarnaast geven zij hun visie op de toekomst van de kringloopwinkels in Flevoland. De kringloopwinkels focussen zich op thema’s als het milieu, integratie, zorg voor elkaar en het hergebruiken van oude spullen.
Ook wordt er in deze reportage gekeken naar online reacties van inwoners van de betreffende dorpen en steden. Zij geven hun mening over de kringloopwinkel in hun dorp of stad. Deze meningen zijn vaak ongezouten en geven een goed beeld van hoe de inwoners van de dorpen en steden denken over de kringloopwinkels.
“Het duurzaam leven en upcyclen is hip en de prijzen beginnen daar ook op te lijken.”
Te duur
Een veelgehoord geluid op Facebook is dat de prijzen die de kringloopwinkels voor tweedehands producten rekenen veel te hoog zijn. Ook deze kwestie komt aan bod binnen deze reportage. De eigenaren van de kringloopwinkels in Almere en Emmeloord reageren op deze kwestie.
Leave a Reply