https://www.youtube.com/watch?v=ISs0LAGhRsA&feature=youtu.be

Stel je eens voor: je hebt een partner gevonden met wie je een mooi leven opbouwt. Je koopt een leuk huisje, krijgt een paar prachtige kinderen en natuurlijk neem je er wat huisdieren bij. En je bejaarde ouders.

Sorry? Ja. Steeds meer mensen besluiten hun ouders in huis te nemen wanneer zij niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Ze kiezen ervoor samen te wonen in een kangoeroewoning, waarbij de ouders in een klein huisje aan het huis van het gezin vast komen te wonen. Of in een mantelzorgwoning, een soort bungalow dat in de achtertuin van de kinderen wordt geplaatst.

Deskundigen verwachten dat kangoeroewonen in Nederland steeds normaler wordt. “Het is een logische ontwikkeling”, zegt historicus Stefan Couperus. “De overheid biedt geen oplossingen voor de vergrijzingsproblematiek en dus nemen mensen zelf het heft in handen.”

De longread “Kangoeroewonen: het concept van de toekomst?” is een analyse op de trend dat steeds meer families besluiten te gaan kangoeroewonen. In deze productie wordt het onderwerp uit drie invalshoeken belicht.

Het eerste deel van het verhaal is het ‘geschiedenisdeel’; twee historici vertellen hoe gebeurtenissen uit het verleden ertoe hebben geleid dat nu steeds meer mensen gaan kangoeroewonen. Het tweede deel is het ‘sociale deel’; wie zijn de mensen die dit doen? En waarom is het voor veel Nederlanders met een migratieachtergrond niet meer dan normaal om ouders in huis te nemen als zij niet meer voor zichzelf kunnen zorgen?

Het derde deel gaat in op de vraag: werkt het ook in de praktijk? Drie families die kangoeroewonen vertellen aan de hand van hun eigen ervaringen over de mooie én de minder mooie kanten van deze vorm van samenleven. Want minder mooie kanten zijn er zeker. Zo vertelt Sylvia Schaaphuizen dat zij en haar man bijna gingen scheiden doordat de zorg voor haar ouders al haar aandacht opeiste.

Nieuwsgierig geworden naar deze productie? Je kunt ‘m nu lezen op de website Kangoeroe.atavist.com. Ook kun je het project Kangoeroe volgen op Facebook.