Gary Hekman is de beste marathonschaatser die er bestaat. Daar zijn veel kenners het over eens. Althans, als het om de laatste 500 meter van een wedstrijd gaat. Want als er geen sprint komt is hij bijna nooit in staat om te winnen.

Het duurde lang voordat het marathonpeloton dat in de gaten kreeg. Vorig seizoen won Hekman bijna elke marathonwedstrijd die er te winnen is, maar de tijden zijn veranderd. Onder leiding van de ploeg van Jillert Anema, een van de beste coaches uit de schaatswereld, zijn praktisch alle ploegen van tactiek gewisseld. Het gaat nauwelijks meer om winnen, maar enkel om Gary Hekman kwijt te raken voordat de finish in zicht is.

En dus wint de snelste man van het peloton niet meer. Sterker nog, de laatste acht grote wedstrijden eindigden bijna allemaal in een grote teleurstelling. Maar ergens gloort hoop voor Hekman. Doordat hij Nederlands kampioen is geworden op een nieuw onderdeel, de massastart, mag hij naar het WK langebaanschaatsen in Korea. Even geen marathon en geen peloton dat volledig tegen hem rijdt, maar schaatsers van over de hele wereld die allemaal willen winnen. En dus denkt Gary dat hij wereldkampioen kan worden. Hij stort zich vol op het avontuur, want het is alles of niks.