Waarom komen er zoveel Randstedelingen naar het platteland?

“Wie wil er nou in een dorp wonen?”
“Kom je helemaal uit Drenthe/Groningen/de Achterhoek?”
“In een dorp is niets te doen, in de stad heb je alles!”

Als je uit een dorp op platteland komt, of uit een kleine stad in de provincie, dan heb je een van bovenstaande opmerkingen vast eens gehoord, of een variatie hierop. Het platteland, daar wil je toch niet wonen? De grote stad wacht op je!

Maar de tijden zijn veranderd. Het platteland staat weer helemaal in de spotlights.

Steeds meer Randstedelingen verhuizen naar regio’s als Friesland, Drenthe en de Achterhoek. Maar wat komen ze daar eigenlijk doen? Waarom verruilen zij ‘de grote stad’, met haar winkels, musea, theaters, universiteiten en kroegen, voor een dorp in landelijker gebied?

Kunnen de stadse nieuwkomers wel zonder de mogelijkheden die grote steden bieden? Lukt het ze hun draai te vinden op hun nieuwe plek, en om te gaan met de cultuur van ons-kent-ons en naoberschap? Wat gebeurt er met de woningmarkt op het platteland als welvarende Randstedelingen er huizen gaan kopen, of met de vergrijzing?

In deze afstudeerproductie geven voormalig stedelingen, deskundigen en plattelandskenners hun kijk op deze nieuwe ontwikkeling. De verhalen lees je op de website van het project, Nieuwe Naobers.
Liever luisteren waar en wanneer jij wil? Kies dan voor de voorleesverhalen.

 

Geef een reactie