Vergeten gebied: geef oorlog een gezicht

De Tweede Wereldoorlog ging er op Terschelling anders aan toe dan in andere delen van Nederland. Waar ons land 75 jaar bevrijding vierde op 5 mei dit jaar, duurde de bezetting van Terschelling officieel tot juni ’45. Toen vertrokken de laatste Duitsers van het eiland. Geschreven documenten en verhalen uit de tweede of zelfs derde hand geven ons kennis over hoe het leven er in die tijd aan toe ging, maar is dit voldoende?

Hoeveel mensen kunnen wij straks nog recht in de ogen aankijken die ons zeggen dat ze de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt? Dat zij vijf jaar lang in angst hebben geleefd, of dat hun leven misschien helemaal niet zo drastisch veranderde. Naast personen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, sterven ook eilanders uit. De tijd dringt en nu het nog kan moeten wij deze verhalen horen en delen.

Bronnen vertellen ons wanneer de oorlog uitbrak, wie tegenover wie stond, welke grote gebeurtenissen er plaatsvonden en hoe het eindigde.

Maar is oorlog enkel wat is gebeurd? Oorlog is angst, moed, verdriet, hoop, onzekerheid en nog zoveel meer.

Wie zijn de Terschellingers die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt? En wat is hun verhaal?Deze verhalen moeten gehoord en gezien worden, en vooral, nóóit vergeten worden.

Nelly (l), Willem (m) en Martha (r)

 

Benieuwd naar de hele productie? Lees de verhalen van Nelly, Martha en Willem, of ga zelf op onderzoek uit waar de Tweede Wereldoorlog zijn sporen heeft achtergelaten op hét vergeten gebied, Terschelling.

Ga naar www.vergetengebied.nl 

Geef een reactie