Met vallen en opstaan: het leven van een jonge topsporter

Veel jongens dromen ervan om later de nieuwe Johan Cruijff te worden en andere kinderen zien een carrière als Olympisch turner wel zitten. Toen ik 12 jaar oud was, werd ik geselecteerd voor de Nederlandse Volleybalschool. Het voorprogramma van het nationaal team. Ik trainde vier keer per week, moest mijn voeding bijhouden en er werd veel van me verwacht. Ik heb het nationaal team niet gehaald, maar was al die moeite dan allemaal voor niets? De top halen klinkt natuurlijk heel tof, maar hoe ziet je leven eruit met zo’n groot doel?

In deze productie onderzoek ik hoe het leven van een jonge topsporter er nu uitziet. We leven in een prestatiemaatschappij en er wordt ontzettend veel van kinderen verwacht. In het deel voor kinderen volg ik de elfjarige Tom, die met 110 kilometer per uur op een schakelmotor over TT Assen raast, zijn sleutel- en bovenbeen brak en af en toe in Spanje mag trainen. Daarnaast laat de twaalfjarige Jaydee zien hoe zij haar leven als top-atletiekster leidt. Met drie medailles op het NK en een plek in de Nederlandse top 20 allertijden is ze al een echte topsportster. Ook vertelt Olympische atletiekster Nadine Visser over hoe haar jeugd was en of zij een verjaardagsfeestje boven de training verkoos.

Ook voor ouders kan het leven met een fanatiek kind wat op hoog niveau sport soms lastig zijn. Je wil dat ze de top halen, maar hoe stel je je als ouder op en wat is daarvoor de beste aanpak? Dat lees je in het deel voor ouders. Samen met Ivo Spanjersberg (TeamNL sportpsycholoog), Wim Knip (ex-topvolleyballer, trainer en vader van nationaal volleybalster Kirsten) en Nadine Visser geef ik antwoord op de vraag hoe je moet omgaan met je topsportkind.

Lees en bekijk het in met vallen en opstaan!

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply