Prikkelbare Darm Syndroom: net zo ‘psychisch’ als een gebroken been

Ongeveer 1,7 miljoen tot 2,24 miljoen Nederlanders loopt rond met het Prikkelbare Darm Syndroom; een chronische darmaandoening waar geen duidelijke lichamelijke oorzaak voor te vinden is. Mensen met deze aandoening lopen vaak tegen een muur van onbegrip bij artsen en bij hun directe omgeving. Het beeld dat aan PDS kleeft is namelijk dat het iets psychisch is wat tussen je oren zit. Dit stigma blijk niet waar te zijn, maar heeft ondanks dat grote invloed op de patiënten, de zorg en de maatschappij.

“Het is gewoon erg dat je de naam van je ziekte niet kunt noemen, omdat mensen het dan niet serieus nemen. Als je zegt dat je een darmziekte hebt nemen ze het wel serieus, maar als je zegt dat je PDS hebt niet”, stelt Gonneke Nakazawa, coördinator bij de PDS Belangenorganisatie (PDSB). Dat komt doordat PDS een aandoening is die onder SOLK valt. SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Bij PDS en SOLK heb je dus last van klachten waar geen duidelijke lichamelijke oorzaak (meer) voor gevonden kan worden.

Ondanks dat de klachten geen duidelijke lichamelijke oorzaak hebben, heeft de (chronische) aandoening op sommige patiënten zo veel impact dat ze vaak niet (volledig) kunnen werken. “Het werkverzuim onder mensen met PDS is groter dan het werkverzuim wegens griep. Daarnaast heb je ook nog mensen met PDS die gewoon op halve kracht werken, omdat ze zich beroerd voelen”, vertelt klinisch psycholoog Carla Flik. Dit werkverzuim is niet alleen heel vervelend voor de PDS-patiënt en de werkgever, maar voor de hele samenleving. De maatschappelijke kosten van onvoldoende verklaarde aandoeningen als PDS lopen namelijk rap op.

Hoe rap? Dat lees je online in het verhaal Prikkelbare Darm Syndroom: net zo ‘psychisch’ als een gebroken been en in september en december in het tijdschrift Prikkels. In dat verhaal vertelt de 30-jarige Lotte Oosting je over haar ervaringen met PDS. Zij kreeg 7 jaar geleden de diagnose en sindsdien staat haar leven op zijn kop. Ook vind je in dat verhaal antwoord op de prangende vraag in hoeverre PDS psychisch is en welke rol huisartsen in deze situatie spelen.

Geef een reactie