#studiestappen: de weg naar een (traditionele) studiekeuze

Een meisje op een bouwkunde opleiding of een jongen die graag kapper wil worden; in 2021 kan en mag dat gewoon, maar toch lijkt studiekeuze in Nederland nog best traditioneel te gaan. Anouk gaat uitzoeken waar studiekeuze door wordt gevormd. Van begin tot eind, van kleuter tot student.

 

Je hebt bijvoorbeeld mensen die al heel vroeg weten wat ze willen studeren, je hebt mensen die totaal geen idee hebben en dan heb je daar ook nog weer allemaal mensen tussenin. Jelle, Lisa, Nynke en Emma; alle vier hebben ze eigen, unieke stappen gezet in hun studiekeuze. Dit ging niet voor iedereen zonder slag of stoot: ”Ik weet nog dat ik huilend mijn moeder belde, een dag nadat mijn ouders waren verhuisd naar de Randstad. Ik denk dat dat ook een van de grootste redenen was waarom ik zo overstuur was. Ik voelde me gebroken, alles kwam tegelijk op me af”, vertelt Lisa bijvoorbeeld in haar verhaal.

Meer dan 30 procent van de hbo studenten stopt vroegtijdig, waarvan het grootste aantal in het eerste jaar. Samen met Xandra, studiecoach in Oost-Groningen, wordt er gekeken naar de grootste redenen waarom dit getal zo hoog is. Een van de redenen is volgens haar bijvoorbeeld het volgende: ”In een wereld waar je weg kan swipen wat je niet aanstaat, is het volgen van een vast vakkenpakket niet altijd makkelijk. Een moeilijk vak, lastige docent of vervelende sfeer in de klas kan al genoeg zijn om te stoppen.”

En dan is er nog de angst om jezelf te zijn en te kiezen voor een opleiding die jij wilt doen. Samen met Nederlands docente, Miranda, heeft Anouk een open gesprek over onzekerheid onder jongeren en waarom dat een grote rol speelt in de studiekeuze. ”Jongens die bijvoorbeeld de zorg in willen zie ik vaak genoeg geplaagd worden door andere jongens, maar als dat je hart is doet dat pijn. Je wijst dan eigenlijk iemand af om wie hij is en wat hij wil zijn”, vertelt Miranda, die dagelijks ziet hoe haar leerlingen met elkaar, maar ook met zichzelf omgaan.

 

Benieuwd geworden naar de complete verhalen? Klik dan hier of klik op de namen in dit artikel!

Geef een antwoord