Screening kandidaten geen prioriteit in aanloop naar verkiezingen: ‘Wij zijn het CDA, geen CSI’

Het feest van de lokale democratie komt eraan. Gemeenteraadsverkiezingen. Op 16 maart mag er weer gestemd worden op politici, die zorgvuldig zijn geselecteerd. Toch? Dat is nog maar de vraag, blijkt uit onderzoek van De Twentsche Courant Tubantia. De screening van kandidaten blijkt allesbehalve waterdicht. ‘Ik ga mijn buurman toch niet een Verklaring Omtrent het Gedrag vragen.’

Gesjoemel met mestrechten kostte raadslid Paul Hannink uit Manderveen in april 2018 zijn raadszetel. Nog maar een maand nadat hij met voorkeurstemmen werd herkozen, bleek het raadslid van GemeenteBelangen/VVD Tubbergen, de hoofdrol te spelen in een strafzaak. Zijn strafzaak. De partij wist van niets.

Dubbele petten en chantage

Deze kwestie staat niet op zichzelf. Het lokaal bestuur wordt kwetsbaar door mensen die iets te verbergen hebben. Of gevoelig blijken voor chantage. Dubbele petten, lopende strafrechtelijke onderzoeken, wangedrag in de privésfeer: volgens de Volkskrant waren er in 2020 45 integriteitsaffaires in het openbaar bestuur. Gemeenteraden blijven daarin niet achter.

De waarschuwingen liggen voor het oprapen, maar wordt er wat mee gedaan? En is de urgentie overgekomen bij Twentse en Achterhoekse politieke partijen die meedingen naar een zetel tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart? Nee. ‘Ons kent ons’ blijkt voor veel partijen het belangrijkste filter om ongewenste figuren buiten te houden. Een enkeling is bang om geïnteresseerden, die al lastig te vinden zijn, af te schrikken en gaat daarom moeilijke vragen uit de weg. ,,Niemand wil een lijst met een handjevol kandidaten inleveren”, is het argument.

Lees het hele artikel vanaf 15 januari op https://www.tubantia.nl/

De illustratie is gemaakt door Gezienus Bruining.

Geef een reactie