Probleemwijken, 16 Jaar Later – Assen-Oost (hoe aso-tv een culthit werd)

Zestien jaar geleden zond SBS6 de documentaireserie ‘probleemwijken’ uit. De serie zorgde voor ontzettend veel landelijke ophef. Er ontstonden rellen in verschillende wijken, en sommige hoofdpersonen voelden zich genaaid door SBS. Ook werd SBS beschuldigd van het manipuleren van de gefilmde situaties in de wijk. Kwade tongen beweerden dat SBS drank & drugs zou hebben gekocht voor de deelnemers, dit gaat diametraal in tegen journalistieke principes.

Levende meme’s 

Ik blik samen met hoofdpersonen Geert ‘een beetje stelen, een beetje zuipen’ Glas, en Maria ‘woedeuitbarsting’ Boomsma, terug op de serie. Wat waren de gevolgen van de serie op hun levens. en hoe kijken ze op dit avontuur terug? Hoe is het bovendien om een levende meme te zijn?

Ook sprak ik maker Taco Rijssemus (destijds eindverantwoordelijk voor de serie) om zijn visie op het succes van de serie te vragen. Hij reageert ook op de geruchten omtrent het kopen van drank voor de hoofdpersonen.

Ik ging terug naar de wijk Assen-Oost, waar één van de best bekeken afleveringen speelde, om daar te kijken of de buurt het label ‘probleemwijk’ nog waardig is.

Publicatieproblemen

Ik heb de productie geprobeerd te publiceren op youtube, helaas wordt hij automatisch geblokkeerd door Talpa. Talpa heeft laten weten geen licentie voor de  beelden te willen verstrekken. Dit heeft naar mijn mening alles te maken met het feit dat de serie binnen het bedrijf nog behoorlijk gevoelig ligt. Wellicht publiceer ik de afstudeerdocumentaire op dumpert, maar eerst ga ik juridisch advies inwinnen. Hou mijn kanalen in de gaten!

Klik op de onderstaande link om de trailer te bekijken!

https://vimeo.com/manage/videos/529510874

Geef een reactie