Persoonlijke groei door wandeltochten

Merle van Erve

Steeds vaker zien we dat mensen boven de 30 jaar een tussenjaar nemen, een zogenaamd ‘gap year for grown ups’. Mensen zijn vermoeid en lopen tegen een burn-out aan. Ze willen ertussenuit en regelmatig wordt dit vrij letterlijk toegepast. Ze gaan op reis. Ze maken een roadtrip door Nieuw-Zeeland, gaan backpacken door Azië en sommige gaan pelgrimstocht maken. Waar deze mensen ook heen gaan, allemaal hebben ze het dringende verlangen om te reizen en ze hopen om hunzelf te herontdekken tijdens deze reis.

Jongeren hebben tijdens de coronapandemie het wandelen ontdekt. Uit onderzoek van ANWB en het Wandelnet dat onder 1100 jongeren heeft plaatsgevonden, blijkt dat één derde van de jongeren meer wandelt dan voor corona (Wandelnet, 2022). 

Het is zelfs gebleken dat 1,1 miljoen Nederlanders in 2021 op wandelvakanties zijn gegaan (Kien onderzoek, 2021). Dagwandelingen van 2,5 uur of langer zijn onder deze wandelaars ook erg populair. 30% van de Nederlanders die 16 jaar en ouder zijn hebben samen in totaal 111 miljoen langere wandelingen gemaakt. Van deze 1,1 miljoen Nederlanders heeft 7% van tevoren een specifieke wandelvakantie in Nederland uitgezocht, zoals het Pieterpad (Kien onderzoek, 2021).

De mensen die een pelgrimstocht gaan lopen, zogenaamde pelgrims, kunnen de tocht naar Santiago de Compostella lopen. Deze tocht heeft meerdere routes, die overal beginnen. In Nederland, Frankrijk, Spanje of zelfs Ierland. De voornaamste reden dat mensen de Santiago de Compostella gaan lopen is, omdat mensen zichzelf willen herontdekken. Door deze tocht te gaan lopen kom je los van de dagelijkse realiteit en ontdek je jezelf, zo word je een pelgrim. 41% van mensen tot 30 jaar wandelen met name voor hun rust en ontspanning, maar het is voor hen ook een manier om te ontsnappen aan de drukte van het leven. Zij gaan op zoek naar de rust, vrijheid en ontspanning (Wandelnet, 2022).

In het afstudeerboek wordt er met meerdere mensen gesproken die de Santiago de Compostella hebben gelopen. Er wordt verteld over de tocht van drie studenten die het op een jonge leeftijd hebben gelopen, het ontstaan van het Jacob Genootschap wordt uitgelegd en er wordt ingegaan op die tocht naar jezelf. Hoe werkt zoiets en hoe doe je dat? Kortom, waarom lopen mensen deze tocht en wat leren zij er nou eigenlijk van?

Geef een reactie