Op de barricade – Hoe is het nu met de gele hesjes?

Still uit documentaire

De overheid lijkt vandaag de dag verder dan ooit van de burger af te staan. Het vertrouwen in de politiek keldert naar nog geen 30% bij het aantreden van kabinet Rutte IV. Ondertussen leeft bijna een miljoen Nederlanders onder de armoedegrens, en zouden zij juist graag meer aandacht krijgen vanuit Den Haag. Het is een probleem dat zich niet alleen in Nederland voordoet.

Het is 2018 als de hele wereld naar Frankrijk kijkt, omdat daar een groep demonstranten – bewapend met een geel hesje – in opstand komt tegen de overheid. Ze strijden tegen armoede en ongelijkheid, een protest aangewakkerd door de te hoge (brandstof)prijzen. Veel landen volgen dat voorbeeld, waaronder Nederland. Wie is de persoon achter dat gele hesje en hoe is het nu met deze beweging?

De gele hesjes op een demonstratie in Den Haag

Documentairemaker Martijn Driessen dook in de wereld van de gele hesjes; mensen die strijden tegen armoede en ongelijkheid in de samenleving. Hij is teruggegaan naar de oorsprong van de beweging; de bestorming van de Arc de Triomphe in Parijs in 2018. Daar is gesproken met verschillende gele hesjes zelf en legt dé Franse deskundige op het gebied van sociale onrust uit waar deze boosheid vandaan komt. Hoe heeft de beweging zich vervolgens kunnen verspreiden naar Nederland?

Ze kwamen volop in de media in 2019, met als hoogtepunt hun bezoek aan Rutte in zijn Haagse torentje. Vandaag de dag lijken de gele hesjes echter verdwenen, terwijl de problemen nog niet opgelost zijn. Een kerngroep komt echter nog steeds ieder weekend samen. Ze demonstreren niet alleen, maar zorgen ook voor elkaar en delen bijvoorbeeld voedsel aan elkaar uit. Een hele wereld die voor veel Nederlanders onzichtbaar is, want zoals de hoofdpersoon zelf zegt: “Als je het zelf gewoon goed hebt, dan snap je niet dat ondertussen een miljoen andere mensen het slecht kan hebben.” 

Geef een reactie