Oei… glas water vergeten voor Barbara Barend

Studenten Thijs Hoek en Marlies Streppel waren behoorlijk gespannen toen zij maandag 15 april Barbara Barend interviewden onder toeziend oog van Humberto Tan. De masterclass vond plaats in de Stadsschouwburg Amsterdam, in het kader van het jaarlijkse Grote Interviewtheater.

In twintig minuten tijd probeerden Thijs en Marlies te weten te komen hoe Barbara Barend, hoofdredacteur van het sportblad Helden, haar vriendschappen met sporters kon verenigen met haar journalistieke professionaliteit. Nou, dat lukte haar wel, verklaarde Barend aanvankelijk. Ja, ook na het bijtincident van voetballer Luis Suarez, met wie ze bevriend was en die ze daarna interviewde. Thijs en Marlies vroegen hier op door; had ze dat interview niet eerder en kritischer moeten brengen? Maar de routinier Barend wist te pareren.

Ze viel wel even stil toen ze door de leerling-interviewers werd geconfronteerd met een woedende tweet die ze had geschreven naar aanleiding van de #Metoo-affaire rondom Jelle Brandt Corstius. Hoe professioneel was dit dan, wilden Thijs en Marlies weten. Hier werd het even spannend in wat tot dan toe een goedlopend, prettig gesprek was.

Humberto Tan prees na afloop de interviewers maar gaf hun ook pittige feedback; ofschoon ze goed luisterden, waren ze nog te veel in zichzelf bezig met het interview – zo verzuimden ze om Barend een glas water in te schenken, die dit dan zelf maar deed. Daardoor misten ze ook enkele momenten waarop ze stevig hadden kunnen doorvragen. Barend zelf was positief; de vragen waren veel beter dan die ze wel eens eerder van journalistiekstudenten had meegemaakt.

Foto’s Erik van Schaik)

Geef een antwoord