Snel grote bedragen winnen of verliezen, tegenstanders te slim af zijn en met stalen zenuwen alles riskeren. Pokeren om geld is al jaren een geliefd kaartspel. Sinds kort mogen vergunning houdende bedrijven voor het eerst legaal online poker aanbieden in Nederland. Ondertussen lijkt sinds de coronapandemie het illegale pokeraanbod te groeien, zowel op het internet als in fysieke omgevingen.
De gelegaliseerde status van online poker, sinds 1 oktober 2021, lijkt op het eerste gezicht een reden tot juichen voor liefhebbers. Bij mensen die weinig over poker weten roept het spel nog altijd veelvuldig associaties op met gokken, verslaving en illegaliteit. De reacties onder pokerspelers zijn echter op zijn zachtst gezegd gemixt.
Als voordelen van de legalisatie komen onder andere een veiligere speelomgeving en een verschoven belastingplicht (van spelers naar aanbieders) ter sprake. Kritiek is er ook: door de nieuwe wetgeving is het online pokeraanbod voorlopig drastisch gedaald. Bovendien moeten pokerspelers de overheid veel meer inzicht geven in hun financiën en zijn ze beperkt in hun transacties.
Sinds de coronapandemie is er een toename in het aantal illegale pokergames. De Kansspelautoriteit signaleerde dit in mei 2020. De sluiting van Holland Casino, de enige legale aanbieder van legaal poker in Nederland, is een van de redenen hiervoor.
Ook online zijn er pokeraanbieders die buiten de wet opereren. Dit gebeurt bijvoorbeeld in besloten groepen in smartphoneapplicaties die officieel alleen poker om speelgeld aanbieden. Er vinden uitsluitend betalingen plaats tussen leden van zo’n groep. Op die manier ontvangt de pokersite zelf geen spelerstegoeden.
Deze afstudeerproductie geeft een inkijk in de legale en illegale pokerwereld in Nederland. Daarnaast vertellen spelers, organisatoren, ondernemers en journalisten uit de pokerindustrie over hun visie op de legalisering van online poker.