Laaggeletterd in Almere: “Ik gebruikte smoesjes om niet te hoeven praten, omdat ik de Nederlandse taal niet goed genoeg dacht te beheersen.”

‘Ik ben mijn bril vergeten’ is een van de smoesjes die laaggeletterden gebruiken. De signalen zijn vaak lastig te herkennen. In Almere is maar liefst vijftien procent laaggeletterd. Volgens Stichting Lezen en Schrijven kan dit voor problemen zorgen op het gebied van werk, gezondheid en communicatie. Wat doet Almere om de laaggeletterdheid te bestrijden?

Een van de taalvrijwilligers die altijd helpt op de donderdagochtend is Maame Baffo uit Ghana. Ze woont al twaalf jaar in Nederland. De taal heeft ze vooral geleerd door haar kinderen, en daarnaast bekeek ze veel kinderprogramma’s om de taal te leren. Daarna ging ze naar het ROC om de Nederlandse taal nog beter te leren. De grammatica leerde ze heel snel en binnen anderhalf jaar was ze geslaagd. Maame durfde geen Nederlands te spreken. Ze was erg onzeker. “Ik was bang dat ik fouten ging maken en dacht dat niks goed genoeg was”, vertelt Maame. Sinds januari is ze in contact gekomen met Polly Rademaker, de coördinator laaggeletterdheid en inburgering van de Nieuwe bibliotheek, om taalvrijwilliger te worden.

Benieuwd naar het hele artikel? Bekijk het hier.

Geef een reactie