Journalisten onder vuur

In 2017 schreef oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer het onderzoek ‘een dreigend klimaat’ over agressie en geweld tegen journalisten. Uit dit onderzoek bleek dat 61% van de journalisten wel eens te maken heeft gehad met geweld of intimidatie tijdens het werk. Inmiddels blijkt uit een recenter onderzoek uit 5 juni 2021 dat dit cijfer gestegen is naar 82% van de journalisten. De conclusie van dat onderzoek: de frequentie van agressie tegen journalisten neemt toe.

Agressie, intimidatie en bedreigingen kunnen een grote impact hebben op het uitvoeren van het journalistieke beroep. Meer dan 60% ervaart hier persoonlijk gevolgen van en voor 40% heeft het invloed op hun werk. Consequenties kunnen zijn dat journalisten voorzichtiger te werk gaan of zelfs helemaal niet meer naar demonstraties durven te gaan. Meer dan een op de tien journalisten geeft zelfs aan overwogen te hebben om uit de journalistiek te stappen door de ervaringen die zij hebben meegemaakt. De Nederlandse Vereniging voor Journalisten geeft aan bezorgd te zijn om de uitkomsten van dit onderzoek en legt uit dat dit een reëel en actueel gevaar vormt voor de persvrijheid in Nederland.

Hoe komt het dat de bedreigingen richting journalisten de afgelopen jaren zo fors is toegenomen? In de onderstaande productie tracht ik daar als journalist in spé antwoord op te geven. Hiervoor heb ik gesproken met Thomas Bruning van de NVJ, Peter ter Velde van het meldpunt Persveilig, hoogleraar politicologie Léonie de Jonge en twee journalisten die te maken hebben gehad met bedreigingen.

Klik hieronder voor de link naar de website waar mijn productie te lezen, bekijken en te beluisteren valt.
https://jaapblokker.wixsite.com/journalistenov2021

 

 

Geef een reactie