Is de sigaar de sigaar?

Vroeger was het een van de belangrijkste industrieën van Nederland: de sigarenindustrie. Met het hoogtepunt voor de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw nam het aantal fabrieken in ons land sterk af. Sigarenstad Eindhoven hield van de 45 fabrieken in 1950 slechts vijf over in ’63. Nu, ruim vijftig jaar verder, moet de sigaar vechten voor zijn bestaan.

Er komen steeds meer veranderingen in de tabakswereld. Wetten die steeds strenger worden, accijnzen die stijgen en steeds minder rokers. Een niche zoals de sigaar lijdt hier meer onder dan de immens populaire sigaret. De veranderingen in de tabakswereld houden niet op bij de roker zelf: de industrie voelt het ook.

De toekomst heeft nog voldoende in petto voor de sigaar: Op 1 april 2020 werd de accijns op tabak opnieuw verhoogd en per 2022 verdwijnen rookruimtes. Ook worden in dat jaar de standaardverpakkingen verplicht. De sigaar moet, als het aan de overheid en Europa ligt, net als de sigaret uit het zicht verdwijnen bij de supermarkt. Voor de kleinere producenten zijn dit zware klappen om te verwerken.

Een kleine producent als De Olifant, vroeger een grote fabriek, heeft al die jaren weerstand geboden aan de massaconsumptie. Volgens de directeur moet van de sigaar worden genoten – maar ook zijn bedrijf zal de wetten op moeten volgen. Al sinds jaar en dag verkoopt De Olifant sigaren in een cederhouten kistje, maar straks zijn zij ook gebonden aan de neutrale verpakking. Door schaalvergroting wordt een klein bedrijf als het zijne disproportioneel benadeeld. Kunnen zij zich hier tegen weren? En wat denkt de Nederlandse Vereniging voor de Sigarenindustrie?

Om het menselijke aspect van de sigaar te ontdekken, is er gekeken naar de Nederlandse roker. De Almelose Bert Visser is een van die rokers. Hij rookt voor het genot en de gezelligheid. “Een sigaar roken is vooral na het eten erg lekker. Rustig een sigaartje aan, of met een feestje. Een sigaar, daar ga je van genieten.” Wat is voor de sigarenroker de betekenis van de sigaar, en hoe rook je een sigaar eigenlijk?

Lees meer over de toekomst en rijke geschiedenis van de sigaar op deze website – en leer ook meer over de essentie van het sigarenroken.

Leave a Reply