In een provincie waar elke gemeente hun plastic afval niet hoeft te scheiden, is er één gemeente die een ander beleid hanteert: De Friese gemeente Smallingerland. Inwoners van Smallingerland moeten hun plastic afval wél scheiden. Het afvalbeleid van de gemeente Smallingerland klinkt als rozengeur en maneschijn met financiële én duurzame meevallers, maar niet alle inwoners zijn mee in het huidige beleid. Is het huidige beleid van de gemeente Smallingerland een vloek of succesformule?
Het PMD afval (plastic, metalen en drankenkartons) wordt in veel Nederlandse gemeenten brongescheiden ingezameld. Dat betekent dat inwoners hun afval thuis moeten scheiden en in verschillende containers moeten aanbieden. Bijna elke gemeente in Friesland doet aan nascheiding, dat betekent dat inwoners zelf hun plastic afval niet hoeven te scheiden en het plastic afval bij het restafval in kan gooien waarna het door machines wordt gescheiden en verwerkt. De gemeente Smallingerland is met hun ‘afwijkende’ beleid een beetje de vreemde eend in de bijt in Friesland. De inwoners van deze gemeente moeten als enige goed opletten hoe ze hun afval scheiden.
Afvaltoeristen
Sommige inwoners van omliggende gemeenten zijn zelfs jaloers op het feit dat de gemeente Smallingerland zo’n voorstander is van bronscheiden (waarbij afval wordt gescheiden door de inwoners). Daardoor komen er heuse ‘afvaltoeristen’ vanuit andere gemeenten naar Smallingerland om daar hun plastic afval gescheiden in te leveren. Niet alleen vanwege duurzaamheidsoverwegingen, maar ook omdat het scheelt in hun eigen portemonnee. Door het plastic afval te ‘dumpen’ in Smallingerland scheelt dat ruimte in hun eigen containers en hoeven ze uiteindelijk te betalen voor minder afval. Inwoner Sophie merkt het afvaltoerisme ook: ‘’Dit is eigenlijk een soort belastingparadijs voor afvalplaatsers, zo zou je het kunnen zeggen.’’
Bij afvalverwerker Omrin wordt duidelijk hoeveel plastic afval we met zijn allen produceren. Met een video- en fotoreportage wordt duidelijk welke weg het plastic afval aflegt. Hoewel de gemeente Smallingerland en de rest van de gemeenten andere manieren van plastic afval scheiden hebben, komt het afval samen bij de KunststofSorteerInstallatie. Maar wie is er nou eigenlijk verantwoordelijk voor al het plastic? En wat kunnen we zelf doen om ons plasticverbruik te verminderen?
Benieuwd geworden naar het geheim achter het unieke afvalbeleid van de gemeente Smallingerland én de bijbehorende valkuilen? Of naar de reportage bij afvalverwerkers Omrin en HVC? Lees de verhalen hier.