Van Afghanistan naar AZC

De Afghaanse Asadullah (40) werkte ruim tien jaar voor de Nederlandse defensie in legerkamp Mazar-I-Shariff. Een handige vent, die voor allerhande klusjes werd ingeschakeld op het NAVO-kamp. Binnen de muren van de basis leerde hij Roy Tutert kennen; een Nederlandse commandant uit het Overijsselse Mariënheem. “Het Nederlandse team rouleerde om de vier maanden. Maar toen ik Roy leerde kennen, was hij anders dan andere commandanten. We hadden een hele goede klik.”

In de zomer van 2021 stond Afghanistan én het leven van Asadullah op zijn kop. Na de terugtrekking van de NAVO-landen uit Afghanistan, nam de Taliban het land razendsnel over. Afghanen die voor buitenlandse troepen werkten, waren hun leven niet meer zeker. “Het maakt niet of je als hersenchirurg, tolk of klusjesman werkte voor de NAVO. Je werd een doelwit voor de Taliban”, vertelt Tutert.

Evacuatievluchten werden opgestart om Afghaanse medewerkers van NAVO-troepen te evacueren. Maar door een administratieve fout, leek Asadullah tussen wal en schip te vallen. “Hij is in elkaar geslagen, beroofd en zijn kinderen zijn wel eens ontvoerd door de Taliban. Hij liep heel veel gevaar”, zegt Roy.

Na een smeekbede richting defensie werd een evacuatieplan opgestart. In deze documentaire kijken ze samen, vanuit een noodopvanglocatie in Zeist, terug op die roerige tijd.
Geef een reactie