Het fenomeen jongerenkloosters

Het klooster is niet alleen meer voor monniken of zusters. Vandaag de dag biedt het klooster uitkomst voor twintigers die uitgeput zijn. Uitgeput door studie, werk, sociale media, smartphones en allerlei verwachtingen waar ze aan moeten voldoen. Jongerenkloosters schieten als paddenstoelen uit de grond, om een rustige omgeving voor jongeren te bieden in een samenleving die sneller gaat dan ooit. Gelovig of niet, de deuren van kloosters staan wagenwijd open voor jongeren die even willen ontsnappen aan de dagelijkse drukte.

Voor deze webproductie duik ik de wereld van jongerenkloosters. Hoe is het, om als jongere een weekend in een klooster te verblijven? En wie zijn die jongeren, die in hun vrije weekend niet in de kroeg een biertje drinken met vrienden, maar met een bijbel in de hand kerkdiensten bijwonen? Ik spreek met vier jongeren die zich een weekend in het klooster hebben opgesloten.

Maiko (23): De intense rust in het klooster is me het meeste bijgebleven

Waarom zijn de jongeren van deze tijd zo gestrest? In de media wordt er al jaren over geschreven: veel studenten voelen prestatiedruk, hebben burn-out klachten of last van verschijnselen als ‘fear of missing out’. Zo waarschuwt het RIVM in 2018: ‘De mentale druk neemt toe onder jongeren.’ Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat door recente ontwikkelingen prestatiedruk alleen maar hoger wordt. Ook wijst onderzoek van hogeschool Windesheim uit dat dat onder de 3134 studenten die zijn ondervraagd, 68,9 procent vaak tot zeer vaak prestatiedruk ervaart. Een kwart van de ondervraagde had volgens de norm van het CBS burn-out klachten, welke zich uitten in emotionele uitputting.

Biedt het jongerenklooster de oplossing voor deze hedendaagse problemen? Volgens Rachelle van Andel, filosoof en theoloog, kan het kloosterritme jongeren helpen rust te vinden. Als geestelijk verzorger in een jongerenklooster sprak zij jongeren die op zoek waren naar rust: ,,Het fascineerde mij dat een klooster op jonge mensen zo’n grote aantrekkingskracht kan hebben, ook op jongeren die niet religieus zijn. Veel jongeren zochten ook rust. Ze worstelden met verwachtingen van de samenleving waaraan ze dachten dat ze moesten voldoen. Sommigen hadden een burn-out gehad of waren depressief. Anderen waren gewoon op zoek naar ruimte en reflectie die ze in hun drukke dagelijks leven niet ervoeren. Het kloosterritme deed hen goed.”

Nieuwsgierig geworden?

Je leest de gehele productie hier.

Geef een reactie