Grote stad, kleine speler

Leeuwarden telt negen amateurclubs, maar niet één vereniging is actief in de Hoofdklasse of hoger. Het niveau van het amateurvoetbal in de Friese hoofdstad zit al jaren in een neerwaartse spiraal, terwijl andere clubs uit de provincie floreren. Waar gaat het mis, en kan het op korte termijn veranderen? En hoe belangrijk is dit probleem in de Friese sport? Geen plaats in Friesland heeft zoveel clubs als Leeuwarden, maar vrijwel nergens in de provincie is het niveau zo laag als in de hoofdstad. Een opmerkelijke tendens. Leeuwarden lijkt bezig aan een vrije val en van enige samenwerking met profclub SC Cambuur is geen sprake.

 

In ‘Grote stad, kleine speler’ ga ik voor antwoorden op deze vragen langs bij clubs, spreek ik tal van betrokkenen en deskundigen en leg ik mijn oor te luister bij spelers van de Leeuwarder clubs.  Tijdens het produceren van de productie maakte het artikel echt wat los in Leeuwarden en Friesland en wordt er door de betrokken partijen gezocht naar een oplossing.

 

Want het probleem dat ik heb gesignaleerd, blijkt echt te spelen in de stad en de provincie. Clubs en spelers melden zich om erover te praten en komen met hun meningen, problemen of oplossingen. Allemaal met hetzelfde doel: het voetbal in Leeuwarden naar een hoger niveau tillen? Maar gaat dit lukken? En zijn er hapklare oplossingen voor? ‘Grote stad, kleiner speler’ is een uitgebreide zoektocht naar antwoorden.

De productie is hier te bekijken en wordt tijdens de zomerstop gepubliceerd in de Leeuwarder Courant.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply