Gastcollege Martin Bons: versterkt journalistiek kloof in samenleving?

Brexit, de populariteit van Trump in de VS, Wilders grootste partij in peilingen, het ‘Nee’ tegen het Associatieverdrag met Oekraïne. Er wordt voortdurend gesproken over een diepe kloof in de samenleving: aan de ene kant de globaliseringsverliezers, die het niet meer pikken en vooral te vinden zijn onder laagopgeleiden. Aan de andere kant de globaliseringswinnaars, die aan de touwtjes trekken en vooral (eigenlijk alleen maar)  te vinden zijn onder hoogopgeleiden.

Hoe wordt die tegenstelling – die kloof – ervaren door lager opgeleiden? Hebben journalisten voldoende oog voor de dingen die ‘aan de andere kant’ spelen? Journalist Martin Bons gaat hierover in gesprek met derdejaars studenten. Deze presentatie heeft hij ook onlangs voor NOS verslaggevers gegeven. Een ‘wake-up call’ voor de journalisten.

Martin Bons  is momenteel freelance eindredacteur bij het Oog, journalist en schrijver, maar ook arbeiderszoon, duivenmelker en ooit ‘mavo-klantje’.  Tevens was hij tot enkele jaren geleden docent journalistiek bij onze opleiding. Zijn boek ‘De weg omhoog’ gaat over het beklimmen van de Alpe d’Huez maar vooral ook over het beklimmen van de maatschappelijke ladder. Hij heeft zich gedurende het schrijven en ook daarna verder verdiept in de kloof tussen hoog- en laagopgeleiden.

Het gastcollege vindt plaats op dinsdag 11 oktober tussen 13.30 en 14.30 uur in lokaal X 5.96.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply