Gamechangers: een vrouw in een mannenwereld

Esports, oftewel competitief gamen: waar het tien jaar geleden over het algemeen nog een onbekende term was om een niche hobby te omschrijven, is het tegenwoordig een enorme industrie die in rap tempo groeit. Jongens die voorheen op hun zolderkamer uren wegspeelden in hun favoriete game, verdienen nu miljoenen en spelen in grote stadions voor de ogen van duizenden kijkers.

Een grote business dus. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn binnen de esports industrie, en dan met name voor de vrouwelijke spelers. Zo spelen mannen en vrouwen vaak in gescheiden competities en krijgen vrouwelijke esporters die in het middelpunt van de aandacht staan nog vaak te maken met seksisme.

Uit een onderzoek dat in 2017 gevoerd werd door de Universiteit van Texas, blijkt dat de maatschappij nog te veel vastzit in het idee dat vrouwen inferieur zijn aan mannen. Hierdoor krijgen zij nog veel te maken met seksisme tijdens het gamen en is het lastiger voor hun om een industrie binnen te dringen die gedomineerd is door vooral mannen.

Petra Stoker wil hier verandering in brengen. Zij houdt zich van jongs af aan al bezig met games en is, samen met haar team dat bestaat uit vier andere vrouwen, één van de weinige vrouwelijke esporters in de game Counter-Strike: Global Offensive. Petra heeft al meerdere keren te maken seksisme en merkt het vandaag de dag nog steeds wanneer ze livestreamt op haar twitch-kanaal.

Tijdens Dreamhack Rotterdam, een groot esports toernooi, gaat Petra voor het eerst meedoen aan een groot mannentoernooi waar ze het zal moeten opnemen tegen het nummer drie team van de wereld. Om zichzelf ervoor klaar voor te maken, moet Petra van tevoren veel trainen. Zowel achter de computer als in de sportschool.

Gaat het Petra lukken om zich te bewijzen tussen de mannen en komt er verandering in het seksisme dat vrouwen tijdens het gamen te verduren krijgen? Binnenkort krijg je het allemaal te zien in Gamechangers. Bekijk nu alvast de trailer voor de documentaire op mijn website.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply