ESPN DOC ‘Adieu De Meer’: een ode aan een legendarisch Ajax-stadion

25 jaar geleden nam Ajax afscheid van Stadion De Meer. Een iconisch voetbalstadion op een nostalgische plaats, de Middenweg in de Amsterdamse Watergraafsmeer.

62 jaar lang was De Meer de thuishaven van Ajax, maar na het laatste fluitsignaal in de kampioenswedstrijd tegen Willem II op 28 april 1996 ging het licht in het stadion uit. Ajax won die dag met 5-1 van de Tilburgers en Finidi George maakte een hattrick, maar de fans rouwden om het vertrek uit hun mooie huis in een grote tuin.

Op de grond waar Cruijff zijn tegenstanders doldraaide, Bergkamp het publiek betoverde en Van Basten zijn wondergoals maakte staat nu een doorsnee nieuwbouwwijk. In Park de Meer herinneren nog een paar naambordjes aan legendarische tijden. Bernabeuhof, Anfieldroad en de Sjaak Swartbrug.

Als ode aan Stadion De Meer is er nu een documentaire gemaakt: Adieu De Meer. Deze docu ging op 28 april in première op ESPN en is binnenkort ook op alle Ajax-kanalen te zien. Aan de hand van uniek beeldmateriaal, inclusief amateuropnames van 25 jaar geleden, wordt het verhaal van het stadion verteld. Een verhaal vol met herinneringen van onder anderen Sjaak Swart, Jan Mulder, Johnny Rep, Bobby Haarms, Ajax-supporters en buurtbewoners van De Meer.

 

Naast mooie anekdotes over het stadion wordt er ook stilgestaan bij de terugkeer van Johan Cruijff in De Meer, de iconische tramrit vanaf Amsterdam Centraal naar de Middenweg, de verhuizing naar de ArenA en de eindshow Adieu de Meer.

Via deze link is een preview van de DOC te zien: https://www.ajax.nl/artikelen/doc-adieu-de-meer-in-premiere-op-espn/.

En via deze link kan je de documentaire in zijn geheel bekijken: https://www.espn.nl/watch/player?id=f7b79236-968d-45f4-8840-77f2caf2cf15&redirected=true.

Geef een reactie