Boeren omarmen Lelystad Airport ondanks meningsverschil

Als Lelystad Airport een paar jaar geleden wordt opgekocht door Schiphol schrikken de omwonende boeren flink. Dat kleine vliegveld in hun achtertuin wordt opeens een druk vliegknooppunt voor ronkende Boeings. Ondanks dat de boeren fel tegen deze nieuwe plannen zijn, besluiten ze zich niet te verzetten. Sterker nog, ze gaan een samenwerking aan.

Al snel beseffen de Flevolandse boeren dat verzetten geen zin heeft. Het vliegveld gaat er hoe dan ook komen, of ze het er nu mee eens zijn of niet. Als reactie op de uitbreiding van de luchthaven richten zij stichting De Lelystadse Boer op. Deze club bestaat inmiddels uit 115 boeren die rondom Lelystad Airport wonen in een gebied zo groot als 7.000 voetvalvelden. Door samen te werken met het vliegveld proberen ze het beste te maken van de onomkeerbare situatie. Maar de angst voor de geluidsoverlast, de CO2 uitstoot boven de gewassen en de grote stroom vakantiegangers blijft.

“We zijn geen activistengroep die tegen het vliegveld zijn, hoewel we tégen het vliegveld zijn” – Anne Marie van Raalten

In afstudeerproductie ga ik langs bij deze trotse boeren die niets liever willen dan gehoord worden. Akkerbouwer Jan geeft mij een enthousiaste rondleiding over zijn erf en laat zien hoe het is om te leven in ‘het Mekka van de landbouw’. Hij vertelt wat zijn reactie was op de uitbreiding van het vliegveld. Verder legt Anne Marie van Raalten uit waarom het belangrijk is om samen te werken met het vliegveld, ondanks de onvermijdelijke meningsverschillen en de tegenstrijdige belangen. Als laatste krijg ik een exclusief kijkje achter de schermen na sluitingstijd bij Lelystad Airport, waar boeren tot midden in de nacht aan het onderhoud werken.

Publicatie is nog onder voorbehoud.

Geef een reactie