Een week op de IC in het UMC Groningen

In de zomer van 2020 tuigde het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) al een groot plan op om meer IC-verpleegkundigen op te leiden en meer IC-beddencapaciteit te creëren. In de zomer van dit jaar pleitten meerdere IC-hoofden van de Universitaire Medische Centra in Nederland voor meer opleidingsplekken, maar intussen is het personeelstekort in twee jaar tijd alleen maar groter geworden.

Ook in Groningen heeft het Universitair Medisch Centrum te maken met een tekort aan IC-verpleegkundigen. Alleen dit jaar zijn er rond de dertig verpleegkundigen uitgestroomd naar andere afdelingen of helemaal uit de gezondheidszorg gestapt. Het belang van nieuwe mensen opleiden is daarom extra groot. Hoofd van de IC in Groningen Peter van der Voort ziet ook dat het tekort nijpend is, maar dat de coronacrisis ook goed heeft uitgepakt voor de opleiding tot IC-verpleegkundige: “We hadden eerst ongeveer dertig IC-verpleegkundigen in opleiding, dat is nu gegroeid naar ongeveer vijftig plekken dus de coronacrisis heeft daar een goede boost aan gegeven, maar ik weet niet of dat blijft. Daarom mogen we het vak van verpleegkundige echt meer promoten, want het is een mooi vak.”

Hoe is het om in opleiding te zijn als je weet dat de werkdruk zo ontzettend hoog is? In de vierdelige reportageserie ‘Verhalen van Spraakmakers’ op NPO Radio 1 loop ik een week mee op de Intensive Care in Groningen. Ik spreek met IC-verpleegkundige in opleiding Carla over haar leertraject, maar ook met betrokkenen over de gevolgen van de oplopende ziekenhuisopnames wanneer iedereen eigenlijk al op zijn laatste benen loopt.

Luister hier naar de teaser:

Wil je alle afleveringen beluisteren? Klik dan hier voor de volledige reportageserie van Verhalen van Spraakmakers op NPO Radio 1.

Uitgelichte afbeelding – eigen foto

Geef een reactie