DE OOGGETUIGE: Ervaar de Tweede Wereldoorlog door hun ogen

De ooggetuigen uit de Tweede Wereldoorlog overlijden. En hun verhalen gaan met hen mee. Volgens het CBS heeft ongeveer 9% van de huidige Nederlandse bevolking de bevrijding meegemaakt in 1945. Slechts 9% van de bevolking waarin we nu leven, heeft met eigen ogen kunnen zien wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland gebeurde. Een tijd waarin verzetsstrijders en landverraders actief waren, elk dorp haar onderduikers kende en grote bevolkingsgroepen werden uitgemoord. Met maar 9% aan ooggetuigen, ben jij een van de laatste generaties die hun verhalen over de oorlog nog zelf kan lezen, zien of aanhoren. En dat is een hele belangrijke positie.

Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer middelbare scholieren de kernbegrippen over de Tweede Wereldoorlog niet goed begrijpen. Woorden als antisemitisme, NSDAP en genocide roepen vraagtekens op. Daarmee wordt de kennis van jongeren over de Tweede Wereldoorlog steeds slechter. En dat terwijl zij de generatie zijn die straks de grote taak krijgt om ervoor te zorgen dat de Tweede Wereldoorlog nooit vergeten wordt. Maar hoe gaat dat hen lukken, als de ooggetuigen verdwijnen, hun kennis en zelfs interesse verminderen en de Tweede Wereldoorlog steeds verder in het verleden komt te liggen?

Je kan het je vast nog herinneren, de eerste keer dat je een verhaal over de Tweede Wereldoorlog hoorde. Misschien raakte je ontroerd, kon je het je niet voorstellen of wekte het nog meer interesse op. Persoonlijke verhalen en ervaringen maken een grote impact. Ze helpen je te begrijpen wat de Tweede Wereldoorlog echt is geweest. De Ooggetuige laat middelbare scholieren – die misschien nooit meer zelf de verhalen kunnen aanhoren – dezelfde impact voelen. Zodat ook zij nog één keer ontroerd en verbaasd zullen zijn. En daar blijft het niet bij…

Bij De Ooggetuige ervaar je zelf de Tweede Wereldoorlog door de ogen van vier ooggetuigen. Jij stapt in het leven van Ben van Zanten, René de Vries, Frans de Wit en Franz Marheineke, die alle vier de oorlog op een heel andere manier hebben ervaren. Je stapt zelf in de schoenen van een scholier, een verzetsstrijder, een Jood en een Duitse militair. Deze keer ben jij de ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog. Opdat je nooit zal vergeten.

Durf jij de ooggetuige te zijn? Check De Ooggetuige hier!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply