De festivaltoekomst van Amsterdam

Als je aan toeristen zou vragen waar Amsterdam bekend om staat zullen ze waarschijnlijk ‘wiet en prostituees’ zeggen. Hoewel die stereotypes voor een groot gedeelte kloppen, is er nog iets waar Amsterdam wereldwijd bekend om staat, namelijk: muziekfestivals. Met ADE heeft Amsterdam zelfs het grootste dance evenement ter wereld in huis. Afgelopen jaar kwamen er 400.000 bezoekers uit honderdvijftig verschillende landen naar onze hoofdstad om een enorm feest te vieren. Het is dan ook niet gek dat Amsterdam als ‘dance capital’ van de wereld wordt gezien  En juist deze geliefde sector staat op dit moment onder druk.

Geliefd is een relatief begrip, want naast de mensen die heel veel plezier halen uit de festivals, zijn er de laatste jaren ook veel mensen naar voren gekomen die juist tegenstand bieden. Het gaat hier vooral om de festivals in de openbare parken in de stad. Deze feestjes zorgen voor veel verschillende soorten overlast bij de omwonenden.  Ze willen dan ook dat de festivals in openbare parken compleet verdwijnen. Is er in deze tijd überhaupt nog wel plek voor muziekfestivals?

 

De muziekfestivals staan dus onder druk. Naast de tegenstand die steeds sterker wordt, blijft er ook minder ruimte in de stad over. Door de oprukkende woningbouw kun je bijna nergens meer een festival organiseren in de stad zonder dat je klachten krijgt. In 2018 waren er al 33 muziekfestivals minder dan in 2016, de daling is ingezet. De gemeente Amsterdam staat dus voor een moeilijke keuze: de positie op festivalgebied behouden of gehoor geven aan de bewoners van Amsterdam.

Bovenop alles moeten de organisatoren ook nog zien rond te komen in de zomer. Nu er door corona geen festivals meer zijn, verliezen ze hun inkomstenbron.

Juist omdat beide kanten zo belangrijk zijn voor de stad ben ik op zoek gegaan naar (mogelijke) oplossingen waar beide partijen tevreden mee kunnen zijn. Hier zijn interessante opties uitgekomen. Benieuwd wat deze (mogelijke) oplossingen zijn, lees dan nu mijn stuk over de festival toekomst in Amsterdam.

Home

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply