De coronapandemie als vergrootglas op de mentale gezondheid van studenten

De coronapandemie heeft een grote impact gehad op de levens en mentale gezondheid van studenten. Het beoogde studentenleven werd ingeruild voor veel thuiszitten, lessen volgen via een computerscherm en omgaan met de coronamaatregelen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat het percentage jongeren met suïcidale gedachtes in de laatste lockdown fors is gestegen. Studentenorganisatie Frisse Gedachtes, opgericht door drie studenten, zag in hoe slecht het ging met de mentale gezondheid van studenten. Daarom besloten zij in de pandemie een site op te richten waar studenten anoniem kunnen chatten, en wandelen met zogenaamde buddy’s. Waar in het begin veel animo was voor contact bleken studenten toch niet in de rij te staan voor de geboden hulp. Coördinator studentenwelzijn van hogeschool Windesheim, studentenwelzijnorganisaties en een psycholoog geven antwoord op de vraag waarom studenten de hulp niet vinden. En kijken of de coronapandemie de enige oorzaak is geweest van de mentale klachten onder studenten.  

Vier hbo-studenten met psychische klachten van al voor de pandemie blikken terug op een moeilijke periode. Zij ervaarden de pandemie als een vergrootglas op hun mentale gezondheid. Tijdens hun drukke levens van voor de pandemie werd er niet stilgestaan bij de nog behapbare klachten, tot de restricties van corona hun leven beperkten. Van tic-aanvallen op school, naar paniekaanvallen in de rij naar een feestje. Het is wennen voor de studenten om hun routine en leven weer op te pakken. Zij gingen om met de maatregelen maar dit was voor hen een grotere uitdaging dan voor de meeste studenten. In studentenkamers van 20 vierkante meter kwamen de muren op hen af bij het omgaan met paniekaanvallen, chronische stress, tic-aanvallen en depressie. In vier aparte portretten vertellen de studenten over hun ervaringen tijdens de pandemie. In de foto’s hieronder houden Yasmin, Ruben, Sophie en Sanne demonstratief borden vast die hun frustratie over de pandemie duidelijk maken.  

Benieuwd naar hoe Yasmin, Ruben, Sophie en Sanne de pandemie zijn doorgekomen? Of benieuwd naar antwoord op de vraag waarom studenten de mentale hulp niet vinden? Lees dan verder op de website: https://studentincoronatijdcom.wordpress.com

Geef een reactie