Catcalling in Zwolle

“Hey schatje, waar gaan die mooie beentjes heen” of “Wat heb jij een lekker lijf meissie”. Met de auto langzaam stapvoets naast je meerijden, of achter je aanfietsen. Zelf heb ik weleens te maken gehad met seksueel getinte opmerkingen, zogenaamde catcalls, in Zwolle. Ik ben hier geboren en getogen en onbewust doe ik zelf ook al dingen om mezelf veiliger te voelen op straat. Zo bel ik vaak vriendinnen als ik ’s avonds alleen op de fiets zit en stuur ik mijn locatie naar mijn vrienden als ik op weg ben naar huis. Voor jonge vrouwen in mijn omgeving is het niet gek om te laten weten dat ’s avonds ze naar huis gaan of om zelfs te doen alsof ze bellen. “Vrouwen hebben deze vorm van intimidatie onbewust genormaliseerd”, zegt criminologe Tamar Fischer van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.Deze vorm van intimidatie is alleen niet verboden in heel Nederland.

Minister Grapperhaus wil zelfs landelijke wetgeving voor het verbod op seksuele straatintimidatie. De gemeenten Rotterdam en Amsterdam hebben in Nederland een lokaal verbod op seksuele straatintimidatie. Daar kun je niet boetes voor krijgen. In Zwolle is dit niet zo. Waarom niet? Speelt het probleem dat in Rotterdam speelt dan ook in Zwolle? Dat zoek ik uit!

https://annebrachten.wixsite.com/catcallinginzwolle

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply