De stad Amsterdam herbergt een veelvoud aan uiteenlopende figuren. Toch delen zij allen met elkaar het Amsterdammerschap. Naar aanleiding van de eerste vier afleveringen van de podcast Amsterdammerschap, zoeken wij naar een antwoord op de vraag: ‘Wat is Amsterdammerschap?’
Die hoofdstedelingen, van import tot eigen kweek, voorbijrazend op Van Moof fietsen en nippend aan de pikketanussie onder verregende afdaken, lijken allen iets met elkaar gemeen te hebben. Ze worden bewonderd, doch arrogant bevonden. Arrogantie als bindmiddel in een stad die zich kenmerkt door haar diversiteit. De Amsterdammer zal vermoedelijk de voorkeur geven aan het woord ‘branie’, wat volgens de Dikke van Dale bluf, durf en onverschrokkenheid betekent. Wellicht kenmerkt dit die Amsterdammer het best en maakt dit de stad voor zij die beschikken over die zogeheten ‘branie’ uiterst aantrekkelijk. Vanuit het hele land trekken mensen immers naar onze hoofdstad om daar hun heil te zoeken.
Echter, niet iedereen lijkt de stad nog te beschouwen als de plek van onbegrensde mogelijkheden. Vooral zij die onderdeel uitmaken van de hogere sociaaleconomische klasse nestelen zich in Mokum, daar waar de middenklasse veelal lijkt te vertrekken. Werp je een blik op de cijfers, dan zie je dat Amsterdam langzaam maar zeker in het bezit van de rijken begint te geraken. Zo vertellen verzamelde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat 48% van de Amsterdammers hoger opgeleid is (CBS, 2021), in 2022 liefst 55.113 mensen uit de stad vertrokken; bijna 16.000 meer dan er naartoe verhuisden en overlegt Amsterdam volgens Makelaaramsterdam.nl een gemiddelde huizenprijs van 610.000 euro. Daarnaast scoort de hoofdstad bovengemiddeld hoog op de inkomensongelijkheid-ranglijst.
Hoe kijken Amsterdammers aan tegen hun veranderende hoofdstad? Lees het op amsterdammerschap.nl en beluister op Spotify de podcast Amsterdammerschap.