Hoezo deeltijdprinsesjes?

Er is geen land in Europa waar zoveel mensen deeltijd werken als in Nederland. Met name vrouwen werken parttime. Of deze ‘deeltijdprinsesjes’ een prinsheerlijk leven leiden naast hun betaalde baan is nog maar de vraag.

“Toen ik zwanger werd ben ik minder gaan werken”, vertelt Merel Damhuis (36). Ze werkt net als veel andere vrouwen in deeltijd, 3,5 dag betaald per week om precies te zijn. Samen met haar man heeft ze twee kinderen. Wat ze de andere dagen doet? Merel: “Vroeger dacht ik altijd dat thuis zijn met de kinderen een beetje theeleuten was, maar het is gewoon werk. Je bent de hele dag bezig met entertainen en opvoeden en ondertussen moet het avondeten ook op tafel worden gezet. Aan het einde van de dag ziet het huis er meestal uit alsof er een bom is ontploft.”

Toch wordt het huishouden en zorgen voor kinderen door veel mensen niet gezien als werk. Niet voor niets wordt er gesproken over de term ‘deeltijdprinsesjes’. Journalist Lynn Berger schrijft in haar boek Ik werk al (ik krijg er alleen niet voor betaald) over dit ondergewaardeerde werk. Lynn: “Die term suggereert dat vrouwen die in deeltijd werken de rest van de tijd niks zitten te doen. Dat is niet waar. Ze werken wel, alleen krijgen ze er niet voor betaald.”

“Hij is niet meer de persoon met wie ik ben getrouwd”

Doordat vrouwen veel meer onbetaald werk doen dan mannen kan dit financieel grote gevolgen voor hen hebben. Zo is een derde van de vrouwen niet financieel onafhankelijk. Hoe kan het toch dat er zo’n oneerlijke verdeling is van (on)betaald werk tussen de seksen?

Mantelzorg

Een steeds groter wordend onderdeel van onbetaald werk is de mantelzorg. Zo is 1 op de 3 Nederlanders mantelzorger. Het geven van mantelzorg gaat mensen niet in de koude kleren zitten. Het kan een grote invloed op je relatie hebben, zo weet ook Bea (75). Wanneer ze 30 jaar geleden mantelzorger wordt van haar man weet ze niet wat haar overkomt. Bea: “Hij is niet meer de persoon met wie ik ben getrouwd, maar we proberen er het beste van te maken. Zowel voor hem als voor mij. Soms zeg ik: ‘ga even op de bank zitten, dan kom ik erbij’. Dan sla ik een arm om hem heen.”

Nieuwsgierig geworden naar meer verhalen over veranderende relaties? En ben je benieuwd wat het verhaal is achter de oneerlijke verdeling van (on)betaald werk tussen de seksen? Houd de website van Eva in de gaten!

(Afbeeldingen Freepik)

Geef een reactie