Op zaterdag 13 mei 2000 rond drie uur ontplofte de vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in Enschede. Deze ramp eiste van 23 mensen het leven, waaronder vier brandweermannen. Ongeveer duizend mensen raakten gewond. De wijk waarin de vuurwerkopslagplaats stond werd met de grond gelijk gemaakt, meer dan 200 woningen werden volledig verwoest. Het rechercheonderzoek dat naar de zaak werd gedaan is het grootste onderzoek uit de Nederlandse geschiedenis. Toch is 16 jaar na de ramp de zaak nog steeds niet opgelost.
Als kind van 8 jaar dacht ik dat het oorlog was toen ik de ontploffingen van de vuurwerkopslagplaats voelde. Ik wist dat er iets niet goed was, omdat ik vuurwerk hoorde op een prachtig zonnige zaterdagmiddag in mei. Maar de angst die ik voelde toen ik deze grote knallen hoorde en zag, zal ik nooit vergeten. Deze angst, het gevoel van onveiligheid en vooral de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren, laat mij niet los. Maar waarom kan ik het niet los laten? Ben ik de enige? Hoe staat het met de rouwverwerking van de slachtoffers van deze allesverwoestende ramp?
Mathilde van der Molen is een van de weduwes van de overleden brandweermannen. Ik ga bij haar langs en zij doet haar emotionele verhaal. “Toen ik hoorde wat er met mijn man gebeurd was, was dat shocking. Maar in mijn hart wist ik wel dat hij niet terug zou komen die nacht.”
Elli ter Horst woonde met haar gezin in het rampgebied, haar huis stortte in en er bleef niets van over. “Pas toen ik mijn man en kinderen zag, toen knapte alles”.
Zou de rouwverwerking van de slachtoffers van de ramp anders zijn verlopen, wanneer de overheid er alles aan had gedaan om de oorzaak te achterhalen?
In deze documentaire “Mama is het nu oorlog?” zoek ik dat uit.
De documentaire is op dinsdag 7 juni te zien op TV Enschede FM om 18:10 uur. Gemist? Binnenkort wordt hij opnieuw uitgezonden en is de documentaire online te bekijken.
Leave a Reply