Een nieuwe, revolutionaire en eenvoudige genetische techniek genaamd CRISPR-Cas maakt het mogelijk om DNA met ongekende precisie te modificeren. Deze genetische schaar kan ingezet worden voor tal van ontwikkelingen: van het uitroeien van malaria tot zelfs het creëren van nieuwe mammoeten.

Medisch gezien kunnen mensen die nu lijden aan erfelijke ziekten in de nabije toekomst ervoor zorgen dat de ziekmakende genen in hun nageslacht uitgeschakeld worden. En omdat CRISPR ons in principe in staat stelt de software van het leven te herprogrammeren, kunnen ze er dan misschien gelijk voor zorgen dat hun kind HIV-resistent wordt.

De mogelijkheden van de techniek zijn zo ingrijpend, dat wetenschappers eind 2015 een moratorium uitriepen op het manipuleren van menselijk DNA in embryo’s. De onderzoekers wilden een pas op de plaats maken. Hoe ver mogen ze gaan? Ze weten het niet.

Maar hoe werkt deze revolutionaire nieuwe techniek eigenlijk en welke toepassingen zijn er al?  Mogen we DNA-modificatie nu al gebruiken om ernstige ziekten te genezen?  En nog veel belangrijker: willen we dat ook?  In deze afstudeerproductie wordt door middel van een serie artikelen antwoord gegeven op die vragen. De artikelen vormen een verdieping bij de uitzending van De Kennis van Nu van 31 maart.

Lees de artikelen in de special: Revolutie in de gentechnologie.

Onderstaande video van Massacuhsetts Institute of Technology (MIT) toont kort hoe de techniek werkt en welke mogelijkheden hij biedt.