Het is de droom van bijna ieder jongetje: voetballer worden. De voetbal is een wereld waar jaarlijks miljarden euro’s in omgaan. Transferbedragen die elk seizoen hoger lijken te worden en waar je mond bij openvalt. Toch is slechts drie procent van de Nederlandse profvoetballers na zijn carrière financieel onafhankelijk.
“Wat wil je worden als je groot bent?” was de vraag voor de vijfjarige Jochem van Putten en “voetballer” was zijn antwoord. Nu vijftien jaar later beantwoord de 20-jarige Jochem dezelfde vraag met hetzelfde antwoord. Profvoetballer zijn is toch wel de ultieme jongensdroom. Een droom die voor Jochem binnen inmiddels binnen handbereik ligt. “In de D’tjes werd ik gescout door PEC Zwolle, hier doorliep ik samen met Mike Hauptmeijer en Bas van Wijnen de hele jeugdopleiding en zit ik inmiddels bij Jong PEZ Zwolle.”
Een droom die zomaar realiteit kan worden voor Jochem. Toch is hij zich ervan bewust dat je als voetballer niet per se binnen bent op financieel gebied. “Je voetbalt maximaal tot de 35ste en daarna moet je nog dertig jaar werken. Een diploma op zak is dan misschien nog wel belangrijker dan een profcarrière.” Oud-voetballer Peter Reekers vertelt dat het beeld dat alle voetballers kunnen rentenieren na hun carrière niet opgaat voor de meeste Nederlandse voetballers. “Mensen denken vaak dat zullen wel allemaal miljonairs zijn bij Heracles Almelo, maar dit is zeker niet het geval. De bedragen bij Ajax, PSV en Feyenoord zijn erg hoog toch moeten de meeste jongens na hun carrière werken.”
De meeste voetballer moeten weer aan de bak, maar zo makkelijk is dit nog niet zonder werkervaring. In 2015 waren ruim 300 oud-voetballers werkloos blijkt uit cijfers van het UWV. Ook waren zij langer werkloos dan gemiddeld. “Je hoort veel verhalen van voetballers die in het bekende zwarte gat vallen. Naast voetbal heb je natuurlijk geen werkervaring en dat kan wel lastig zijn voor sommige jongens”, vertelt Reekers.
De cijfers zijn dan niet in het voordeel voor de Nederlandse profvoetballers, maar als je jongensdroom zo dichtbij is laat je deze dan los? Kies je voor meer zekerheid door te studeren of houd je vast aan de toekomst die je als vijfjarig jongetje wilde?
Leave a Reply