Zwolse Beste 2016 gaat het diepst!

Stephan Valkenier is de winnaar van de prijs voor beste journalistieke afstudeerproductie van Windesheim! Met zijn indringende tv-documentaire Arctic Light mag hij zich ‘Zwolse Beste 2016’ noemen.

Behalve een zeer professionele en diepgaande productie, heeft Stephan een indrukwekkend constructief-journalistiek verhaal gemaakt. Arctic Light gaat over de Groenlander Lars, en hoe hij zijn verleden in een omgeving van seksueel misbruik, alcoholverslaving en zelfmoordpogingen te boven is gekomen.

Stephan Valkenier
Stephan Valkenier

Stephan Valkeniers productie past bij uitstek in de richting die de opleiding is ingeslagen. Zij heeft, als eerste in Nederland, als eerste in de wereld,  er voor gekozen om studenten een meer constructieve, oplossingsgerichte blik bij te brengen. In tijden van crisis is de journalist nog steeds verplicht om de problemen te analyseren, maar het publiek en samenleving verwachten meer. Niet alleen antwoord op de beroemde vijf w’s: wie, wat, waar, wanneer, waarom. Maar ook een begin van een antwoord op de vraag: wat nu? Dat is constructieve journalistiek; kritisch maar nooit cynisch.

Van de 64 afstudeerders die de opleiding dit semester aflevert, heeft nu al de helft constructieve elementen van journalistiek in de afstudeerproductie opgenomen. Zij zijn de eersten van een generatie journalisten die niet alleen naar problemen zoekt, maar ook oog heeft voor oplossingen.

Sven Jach wint de prijs voor beste Onderzoeksproject. Hij deed onderzoek naar motieven voor nieuwsmediagebruik en de nieuwsinteresses van Groningers, waarbij hij jongeren vergeleek met ouderen. Daarbij wist hij volgens de jury de actuele discussies in het werkveld goed te koppelen aan de uitkomsten uit het onderzoek.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply