Steeds meer amateurclubs zeggen de zondag vaarwel en besluiten te verhuizen naar de zaterdag. Waar komt deze steeds beter zichtbare trend vandaan? Waarom lijkt de zaterdag aan populariteit te winnen, terwijl het zondagvoetbal juist niet aan de neerwaartse spiraal kan ontsnappen? Waar de zondag van oudsher dé ‘voetbaldag’ was, neemt de zaterdag deze rol de laatste jaren steeds meer over. Maar waarom?
Het antwoord op deze vraag is lastiger vast te stellen dan menigeen op voorhand zou denken. In de Randstad is de trend al langer zichtbaar, maar ook in de regio Oost van de KNVB overwegen steeds meer clubs de overstap. Nederland groeit steeds meer richting de gewoonten van onze oosterburen in Duitsland, waar amateurvoetbal op zaterdag zijn hoogtijdagen viert.
Waarom kwam deze trend in Nederland pas later op gang? Om hier achter te komen sprak ik met Sebastiaan Kleijburg, coördinator competitiezaken en arbitrage van de KNVB. We doken dieper in de getallen en waar er in het seizoen 2013/2014 nog een duidelijke tweedeling te zien was, lag het aantal zondag- en zaterdagteams in 2017/2018 nagenoeg gelijk.
Maar wat doet de KNVB nou daadwerkelijk om de clubs die een overstap overwegen te helpen? Daarvoor heeft de voetbalbond verenigingsadviseurs, die door heel Nederland actief zijn en clubs helpen met hun vragen. Maarten Vruggink is een van die adviseurs en hij steekt clubs in de regio’s Twente en de Achterhoek de helpende hand toe.
Het moge duidelijk zijn dat het zaterdagvoetbal populairder wordt, maar over het waarom waren er nog voldoende vragen. Reden om langs te gaan bij verschillende clubs die de overstap hebben gemaakt. Wat dreef ze weg van de zondag en in de richting van de zaterdag? Waren het praktische overwegingen, voorkeuren van de leden of was het simpelweg pure noodzaak? En niet onbelangrijk, bevalt de overstap goed?
Tuurlijk, elke club heeft zo zijn redenen om een overstap te maken of te overwegen, maar er zijn ook voldoende clubs die er juist niet aan moeten denken om op zaterdag te gaan voetballen. Om de mogelijke achterliggende redenen aan het licht te brengen raadpleegde ik Ramón Spaaij, een socioloog en onderzoeker aan de Universiteiten van Amsterdam en Melbourne, om het te hebben over de toenemende ‘individualisering’ in de Nederlandse ‘consumptiemaatschappij’.
Nieuwsgierig? Alle producties worden in de week van maandag 20 januari tot en met zondag 26 januari 2020 gepubliceerd op de website van TC Tubantia. Daarnaast verschijnt er die week een longread in de krant, waarin de achtergrond van de overstap besproken wordt.