Wangedrag bij studentenverenigingen: hoe is het op te lossen?

Studentenverenigingen die vanwege wangedrag het nieuws halen zijn net als introductieweken voor studenten een jaarlijks terugkerend ritueel. Uit de hand gelopen ontgroeningen, vrouwonvriendelijke opmerkingen en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag lijken als je alleen naar het nieuws kijkt de boventoon te voeren bij studentenverenigingen.

Maar hoe zit het écht? En wat is er terechtgekomen van de beloftes die verenigingen de afgelopen jaren deden om hun cultuur te verbeteren? In mijn verhalen deed ik een poging daar antwoord op te vinden, door terug te kijken én door naar de toekomst te kijken.

Waarom gaan studenten nog bij verenigingen en corpora, ondanks de negatieve berichtgeving erover? En wat vinden zij van de misstanden, waar ze ongetwijfeld zelf ook over hebben gehoord? Welke verantwoordelijkheid vinden ze dat hun vereniging heeft? Dat lees je in het eerste verhaal van mijn drieluik.

In mijn tweede verhaal lees je hoe de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) kijkt naar de cultuur bij studentenverenigingen in Nederland op dit moment. Je leest wat al verbeterd is, en waar nog kansen liggen. In het laatste deel van mijn drieluik lees je wat je volgens experts als omstander kunt doen wanneer je grensoverschrijdend gedrag meemaakt. Bij studentenverenigingen, maar ook daarbuiten.

Alle verhalen op een rijtje? Je vindt ze hier, op NU.nl.

(Afbeelding: Joost ter Bogt)

Geef een reactie