“Na de uitzending had ik moeite met acclimatiseren en sommige trekjes gaan nooit meer weg,” vertelt Joegoslavië-veteraan Tijs Medema aan HUMAN.
Uit onderzoek blijkt dat bijna dertig jaar na de missie een kwart van de uitgezonden Joegoslavië-veteranen nog steeds mentale klachten ervaart en 21 procent geeft zijn kwaliteit van leven een onvoldoende. Hoe is dit mogelijk? Besteedt Defensie überhaupt voldoende aandacht aan geestelijke zorg voor militairen? Ervaar de missie door de ogen van veteraan Tijs Medema en geestelijk verzorger Bart Hetebrij om hierachter te komen. Dit is deel I: Srebrenica
Niks geleerd?
Erwin Kamp is hoofdkrijgsmachtraadsman bij Defensie en beweerde in het eerste deel van deze serie dat de totale veteranenzorg na de missie in Joegoslavië flink is verbeterd en dat het ministerie zelfs ruimschoots aandacht besteedt aan mentaal welzijn.
EenVandaag meldt juist dat de missie naar Afghanistan heeft gezorgd voor het hoogste aantal PTSS’ers in de geschiedenis van de krijgsmacht en uit recente cijfers van Defensie blijkt dat maar liefst vijftig procent van de militairen niet tevreden is over de nazorg. Hoe kan het dan dat mentale klachten nog steeds toenemen? Heeft Defensie niks geleerd van de missie naar Joegoslavië? Ervaar de missie door de ogen van veteraan Kim Oosterveen en geestelijk verzorger Gösta Huijs om hierachter te komen. Dit is deel II: Afghanistan.