Verlies zonder afscheid – De impact van een plotseling sterfgeval

Welke invloed heeft een plotseling sterfgeval op nabestaanden? Met deze vraag als uitgangspunt ging ik op zoek naar bijzondere verhalen voor mijn afstudeerproductie. Samen met mensen die onverwachts een dierbare verloren, blik ik terug op een moeilijke periode uit hun leven. Maar ook de impact die zo’n sterfgeval jaren later nog kan hebben komt naar voren in deze productie.

In totaal schreef ik drie artikelen tijdens dit traject. Zo reed ik begin december naar een adres in Dordrecht waar bijna twaalf jaar geleden een groot deel van de Nederlandse pers al op de stoep stond. Dit vanwege de moord op de 12-jarige Milly Boele. Voor een groot interview bezocht ik haar moeder, Tineke. We spraken over de vermissing en dood van haar dochter, de afscheidsdienst, de rechtszaak die volgde tegen moordenaar Sander V. – destijds een buurman van het gezin – en het gemis vandaag de dag.

Verdriet van een vissersdorp
Ook schreef ik een onderzoeksverhaal over de collectieve rouw op het vissersdorp Urk wanneer een visserman op zee blijft. De gemeenschap wordt tijdens zo’n periode in rouw gedompeld en het medeleven naar de nabestaanden toe is altijd enorm. Wat zorgt ervoor dat zo’n gebeurtenis het dorp zo diep raakt?
Rina Kramer, die in 2015 haar 29-jarige zoon Jan verloor toen zijn kotter zonk, deelt haar ervaringen uit die periode. Ook oud-visserman Jurie van den Berg vertelt over verschillende sterfgevallen die hij van dichtbij meemaakte tijdens zijn carrière. Hij schreef later een aantal boeken over de Urker visserij, waaronder Een zee van tranen. Daarin kreeg elke visser die tussen 1717 en 2010 op zee omkwam en een link met Urk had een plaatsje. Pieter de Boer, die in 2015 als predikant werkzaam was op Urk, en rouwdeskundige Henriette Doosje werpen hun licht op deze collectieve rouw vanuit hun vakgebied.

Uitvaart na een plotseling sterfgeval
Ten slotte bracht ik een bezoek aan crematorium de Haskerpoort in Oudehaske. Daar ging ik in gesprek met uitvaartbegeleider Anja de Roos en Richella Krul. Anja begeleidde de afgelopen jaren verschillende uitvaarten naar aanleiding van plotselinge sterfgevallen. De uitvaart van Richella’s zusje Alisa, die plaatsvond in de Haskerpoort, was daar één van. Alisa overleed op 28-jarige leeftijd door suïcide. Hoe gaat Anja met zulke sterfgevallen om als professional? Wat voor benadering hanteert zij wanneer ze de nabestaanden begeleidt naar het afscheid van hun dierbare? En wat doet dit met haar persoonlijk?

De eerste twee artikelen verschijnen in het achtste nummer van Visie, het magazine van de Evangelische Omroep. Deze editie valt in week 7 bij de abonnees op de mat. Alle artikelen zijn daarnaast eind februari te lezen op Visie.eo.nl. Updates rond de publicaties worden gegeven via het Instagramaccount @verlies_zonder_afscheid_.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie