Verlichting bij Verwarring: Hoe de dagopvang en mantelzorg dementie verzachten

“Naar de dagopvang gaan? Waarom?”, vraagt mijn opa verbaasd, wanneer mijn oma hem vertelt dat hij daarvoor is aangemeld. “Het wordt mij te veel. Ik heb een dag rust nodig”, legt mijn oma uit. Tweeënhalf jaar geleden kreeg mijn opa de diagnose Alzheimer, maar erkennen doet hij het niet. Toch wordt de continue zorg voor mijn oma met de jaren zwaarder. Volgens mijn oma is het een moeilijke beslissing om haar man naar de dagopvang te laten gaan. Maar of opa nu wil of niet, hij zal het van haar een dag moeten proberen.

Het is half elf wanneer ik het pand van zorginstelling Norschoten binnenloop. Sinds een aantal maanden gaat mijn opa hier naar de dagopvang. In het begin vertelde hij verhalen over hoe hij het had beleefd, wat ze hadden gedaan en wat voor mensen hij had ontmoet, maar door de Alzheimer werden deze verhalen steeds moeilijker te volgen. Het bracht voor mij veel vragen met zich mee, vragen die opnieuw door mijn hoofd schieten wanneer ik op zoek ben naar de zaal waar ik moet zijn. Hoe gaat het er daadwerkelijk aan toe bij de dagopvang en wat is het nut voor de persoon met dementie? Zijn er alleen mensen met dementie of ook met een ander ziektebeeld? Ook vraag ik mij af of mijn opa het echt naar zijn zin heeft of wil hij liever zo snel mogelijk naar huis? En vooral, waarom gaan er nog maar zo weinig mensen met dementie naar de dagopvang? Door al deze vragen werd het mij duidelijk dat ik eens met eigen ogen moest zien hoe een dag bij de dagopvang eruitziet. Wanneer ik de zaal heb gevonden komt Geeke Bouw, eerstverantwoordelijk verzorgende, op mij af. Zij is vandaag, samen met Berlinda Jongetjes, verantwoordelijk voor de groep. “Wat leuk dat je er bent. Je opa zal het vast gezellig vinden dat je een dagje meekomt.”

Benieuwd naar meer? Bekijk dan de verhalen op deze website:

https://vivianvandeveen.wixsite.com/afstudeerproductie-v

Wil je meer weten over wat dementie precies inhoudt of ben je benieuwd naar wat hier allemaal bij komt kijken? Bekijk dan onderstaande explainer!

Geef een reactie